1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallituspuolue voittamassa Etelä-Korean "koronavaalit"

Äänestyspaikoilla on poikkeusjärjestelyjä, jotta virus ei tarttuisi äänestäjien jonoissa.

Etelä-Korea
Perinteisiin asuihin pukeutunut perhe äänesti Nonsanissa, Etelä-Koreassa 15. huhtikuuta.
Perhe äänesti Nonsanissa, Etelä-Koreassa 15. huhtikuuta.Yonhap / EPA

Etelä-Korean hallitseva demokraattinen puolue on matkalla vaalivoittoon maan parlamenttivaaleissa, kertoivat ovensuukyselyt keskiviikkona.

Valtiollisen KBS-mediayhtiön mukaan puolue on yhdessä sisarpuolueensa kanssa saamassa 155-178 paikkaa maan 300-paikkaiseen parlamenttiin, kun taas oppositiossa oleva UFP-puolue on jäämässä 107-130 paikkaan.

Äänestysprosentti oli koronakriisistä huolimatta kipuamassa korkeimmaksi vuosikymmeniin, ja sen ennakoitiin nousevan liki 64:ään.

Äänestyspaikoilla noudatettiin tiukkoja turvatoimia ja jokaisen äänestäjän kuume mitattiin. Jokainen, jolla oli lämpöä, ohjattiin äänestämään erilliseen koppiin, joka desinfioitiin jokaisen äänestäjän jälkeen.

Kaikki käyttivät luonnollisesti kasvomaskeja ja käsineitä ja pysyivät jonoissa vähintään metrin päässä muista.

Vaalit ovat testi presidentti Moon Jae-inin demokraattiselle puolueelle, joka on pyrkinyt laskemaan verotusta ja luomaan läheisemmät suhteet Pohjois-Koreaan.

Demokraattisella puolueella ei ole ehdotonta enemmistöä parlamentissa, mutta se on johtanut maata pienempien puolueiden tuella.

Etelä-Koreassa mielipidekyselyitä ei saa tehdä viikkoa ennen vaaleja. Aiemmissa kyselyissä demokraattinen puolue on saanut 44 prosentin kannatuksen, eli selvästi enemmän kuin sen konservatiivinen haastaja, yhtynyt tulevaisuuspuolue, jonka suosio on ollut 23 prosentin tasolla.

Oppositio on syyttänyt hallitusta pehmeilystä Pohjois-Korean suhteen, samoin kuin heikosta talouskasvusta.

Etelä-Koreassa on havaittu jo yli 10 000 koronavirustapausta, mutta maa on saanut epidemia tehokkaasti kuriin. Etelä-Koreassa on tehty paljon virustestejä ja viruksen leviämisreitit on tutkittu tarkoin. Viime viikon aikana uusia tautitapauksia on tullut tietoon keskimäärin noin 30 päivässä.

Lämpökamera mittasi äänestäjien ruumiinlämpöä ennakkoäänestyspaikalla Sŏulissa 10. huhtikuuta.
Lämpökamera mittasi äänestäjien ruumiinlämpöä ennakkoäänestyspaikalla Sŏulissa 10. huhtikuuta.Jung Yeon-Je / AFP

Tavanomainen äänestys loppuu Suomen aikaa kello 12, mutta kodeissaan eristyksissä oleville on varattu tunti äänestysaikaa tämän jälkeen. Yli neljännes 44 miljoonasta äänioikeutetusta on jo äänestänyt ennakkoon.

Koronaepidemia ei ole juuri säikäyttänyt eteläkorealaisia. Kyselyissä 72 prosenttia ihmisistä sanoo, ettei heitä pelota tulla äänestämään. 27 prosenttia on vastannut, että tautiuhka arveluttaa heitä.

Äänestyspaikoilta tulleen ennakkotiedon mukaan äänestäminen on ollut vilkkaampaa kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2016.

Päivitetty jutun kärkeä ja otsikkoa kello 13.57

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi