1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hengityssuojaimet

Mikä ero on hengityssuojaimella ja kasvomaskilla? Vaatealan yritykset alkoivat tehdä maskeja, mutta niiden hyödyllisyydestä on ristiriitaisia näkemyksiä

Ylen grafiikka näyttää, millaista hyötyä erilaisista hengityksen suojaimista on.

Kankaisia kasvomaskeja. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Ompelukoneet nakuttavat kankaisia kasvomaskeja nyt useassa koronaviruspandemian myötä syntyneessä yrityksessä.

Esimerkiksi Helsingissä vanhassa Marian sairaalassa toimiva suomalaisen vaatetuotannon yritys Twelve joutui koronakriisin keskellä miettimään suunnitelmansa ja tuotantonsa uusiksi. Yritys polkaisi kangasmaskien tuotantoyksikön pystyyn muutamassa viikossa.

Twelve valmistaa maskit varastostaan löytyneestä italialaisesta kankaasta.

– Ne ovat varsin tiiviitä maskeja. Kirurgin maskiin verrattuna ne ovat hieman työläämpiä hengittää, kertoo Twelven toimitusjohtaja Ville Hulkko.

Kankaiset kasvomaskit ovat kulutustuotteita, joita saa ommella myyntiin melko vapaasti.

Muun muassa Tukes on antanut ohjeet kankaisten maskien valmistuksesta (siirryt toiseen palveluun). Tärkeintä, että tuotteet eivät aiheuta käyttäjälleen vaaraa. Kasvomaskien markkinoinnissa on tuotava esiin, että ne eivät anna varmaa suojaa esimerkiksi koronavirusta vastaan.

Kasvomaski suojaa muita, ei itseä

Viime päivien keskusteluun kasvomaskeista on mahtunut mielipiteitä laidasta laitaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta suositteli tiistaina kangasmaskien käyttöä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Hänen mielestään kasvomaskia käyttämällä voi vähentää koronaviruksen tarttumisriskiä meistä muihin.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi puolestaan Ylen A-studiossa tiistaina, että ministeriö ei anna virallista suositusta maskin käyttämisestä yleisellä paikalla. Hän kuitenkin suositteli kasvomaskia oireisille muiden suojelemiseksi.

Virallisten hengityksensuojainten ja suu-nenäsuojusten valmistus, myynti ja maahantuonti on tarkoin säädeltyä.

On tärkeää muistaa, että kasvomaski ei ole hengityksensuojain tai kirurginen suu-nenäsuojus. Ainoastaan hengityssuojain antaa suojaa esimerkiksi infektionaiheuttajilta, jotka saattavat levitä ilmatilassa.

Hengityksen suojaimia on tarjolla useita erilaisia malleja, joissa on eritasoista teknologiaa. Se vaikuttaa suojaimen tehoon. Grafiikan tiedot on tarkistanut Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula. Alkuperäinen kuva on lääkäri Anni Saukkolan, josta on otettu mallia tähän. Kuva: Laura Merikalla/Yle

Myös kangasmaskien valmistajat tuovat vahvasti esiin, että maskit eivät suojaa niiden käyttäjää koronavirustartunnalta.

– Se ei riitä suodattamaan viruspartikkeleja pois. Iso osa ihmisistä on oireettomia kantajia, jotka voivat tartuttaa muita. Kangasmaskeilla voidaan ehkäistä ympäristöön leviävien pisaroiden määrää ja sen myötä tartuntoja, Hulkko kertoo.

Asiantuntijat korostavat, että tärkeintä koronaviruksen leviämisen estämisessä on edelleen hyvä käsihygienia ja etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin.

– Riskinä kasvomaskien käytössä on valheellinen turvallisuuden tunne, jonka turvin hyvä hygienia ja etäisyyden pitäminen saattavat unohtua, toteaa Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula

Lomautetut ompelijat takaisin töihin

Vaatetuotannon yritys Twelve on markkinoinut kankaisia maskeja sosiaalisessa mediassa, jossa ne ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta.

– Meiltä on tilattu satoja maskeja. Toivon, että saamme maskituotantoa kasvatettua. Sillä työllistämme myös paikallisia ompelijoita, joilla muuten ovat nyt työt vähissä, Hulkko sanoo.

Myös loviisalainen vaatealan yritys Gemmi Oy on kutsunut koronapandemian vuoksi lomautetut ompelijansa takaisin töihin. Gemmin noin kymmenen ompelijaa on aloittanut kankaisten maskien valmistamisen hoiva-alan yritykselle kotipalveluun.

Kyseessä on usean tuhannen maskin tilaus. Gemmin mukaan kiinnostusta on ollut muillakin yrityksillä, ja tarvittaessa maskeja voidaan valmistaa myös kuluttajien käyttöön.

– Tämä on erittäin tärkeää meille ja henkilökunnallemme. He ovat mieluummin töissä kuin kotona lomautettuina. Jos voimme samalla auttaa tässä kriisissä, niin tämähän on monipuolisesti hyvä asia, toteaa Gemmi Oy:n toimitusjohtaja Susanne Stenfors.

Gemmi käyttää tuotannossaan vesitiiviitä, hengittäviä kankaita, joita yrityksellä oli jo valmiiksi varastossaan.

– Meidän ei tarvinnut odottaa materiaalin saantia, joten pääsimme aloittamaan tuotannon nopeasti, Stenfors kertoo.

Tutkimusta tarvitaan lisää

Koska koronaviruspandemian aiheuttama valtava tarve erilaisille kasvomaskeille ja hengityssuojaimille on maailmanlaajuisesti uudenlainen tilanne, laahaa myös niiden materiaalien tutkimus perässä. Millainen kangas tai muoto sopii parhaiten kankaiselle kasvomaskille, siitä ei ole vielä varmaa tietoa.

– Maskeissa on tärkeää, että ne istuvat käyttäjän kasvoille. Jos maskin reunaan jää aukko, virus pääsee leviämään sen kautta, pääjohtaja Antti Koivula kertoo.

Hänen mukaansa kankaisten maskien riskinä on myös se, että ne saattavat vaikeuttaa hengittämistä. Esimerkiksi lapsille Koivula ei suosittele maskin käyttöä tukehtumisvaaran takia.

Pahimmillaan maskit voivat olla jopa viruksenlevittäjiä, jos oikeanlaisesta hygieniasta ei pidetä huolta. Väärin käytettynä kasvomaski lisää epäpuhtauksien määrää hengitysteiden edessä.

Gemmin ja Twelven valmistamat kankaiset kasvomaskit ovat uusiokäytettäviä. Ne täytyy pestä 90 asteessa jokaisen käyttökerran jälkeen.

– Muut eivät saa koskea maskiin, koska käytetty maski on tartuntariski muille, Hulkko muistuttaa.

Lisää aiheesta:

Kertakäyttöisen kasvosuojuksen voi tehdä itse vaikka talouspaperista – Asiantuntija: "Maskin läpi pitää pystyä hengittämään"