Hyppää sisältöön

Kissa on eläinlääkärillä koiraa harvinaisempi potilas, siksi sen hoitoon kiinnitetään nyt huomiota – kissaystävällisellä klinikalla saa katsella akvaariokaloja odotushuoneessa

Kissoja tuodaan eläinklinikoille hoidettaviksi koiria vähemmän. Niiden oireiden huomaaminen on vaikeaa, siksi vaasalaisklinikka halusi kehittää kissa-osaamistaan.

Eläinlääkäri Pamela Kvarngård ja eläintenhoitaja Saara Turunen tutkivat Illi-kissan vointia. Kuva: Anna Wikman / Yle

Jokainen lemmikinomistaja haluaa onnellisen lemmikin. Resepti siihen on loppujen lopuksi aika yksinkertainen: eläin tarvitsee mahdollisuuden lajinomaiseen käyttäytymiseen ja omaa rauhaa.

Kissa esimerkiksi tykkää metsästää ja tarvitsee siksi leikittämistä kotona tai ulkoilumahdollisuuden, jolloin se pääsee purkamaan viettiään.

– Ja sitten se saa myös oman rauhan. Kotona on esimerkiksi korkeita paikkoja piilopaikkoja, joihin mennään kissan ehdoilla, sanoo eläinlääkäri Pamela Kvarngård Elänklinikka Saarelta Vaasasta.

Kissoja on lemmikkeinä kuin koiria. Eläinklinikalle kissoja tuodaan kuitenkin koiria harvemmin. Esimerkiksi Eläinklinikka Saarella kissa-asiakkaita on 30 prosenttia kaikista eläimistä. Suurin osa eläinasiakkaista on koiria.

Koska kissa ja koira ovat hyvin erilaisia luonteeltaan, klinikkakäynti on kissalle stressaava tilanne. Uudet hajut ja äänet pelottavat, uudesta ympäristöstä puhumattakaan.

Jo kissan vieminen pois kotoa on reviiritietoiselle eläimelle vaikeaa ja stressaavaa. Siksi kissoja ei eläinklinikkahoitoon kovin helposti tuoda.

Lisäksi kissat ovat myös hyviä piilottamaan mahdollisen sairauden oireet, eikä omistaja huomaa kissan hoidontarvetta.

Elänklinikalla suositellaankin tuomaan kissa ajoissa esimerkiksi rutiinitarkastuksiin ja rokotuksiin, jolloin mahdollinen hoidontarve voidaan huomata ajoissa.

– Kissoilla on paljon hammasongelmia. Vanhemmilla kissoilla voi olla lisääntynyttä juomista tai laihtumista, johon syynä saattaa olla munuaisten vajaatoiminta tai kilpirauhasen liikatoiminta., Kvargård kertoo.

Eläinklinikka Saaren odotushuoneessa Vaasassa kissat saavat katsella akvaariokaloja odotellessaan vastaanottovuoroaan. Kuva: Anna Wikman / Yle

Erilliset odotustilat ja heräämö

Lemmikkikissojen hoito-olosuhteisiin ja hoito-osaamiseen kiinnitetään Suomessa huomiota Cat Friendly Clinic -ohjelman myöntämällä Kissaystävällinen klinikka -sertifikaatilla.

Suomessa on kuusi tunnustuksen saanutta eläinklinikkaa. Eläinklinikka Saari on näistä ainoa pohjalaismaakuntien alueella.

Sertifikaatin vaatimusten mukaan klinikalla tulee olla muun muassa erilliset odotustilat kissoille ja koirille. Vaatimukset koskevat myös heräämöhäkkejä sekä erityistä kissoille tarkoitettua varustusta.

Vaasassa kissat ovat kuljetuskopassa ja voivat katsella akvaariossa rauhallisesti uiskentelevia kaloja hoitovuoroa odotellessa. Lisäksi kissoille on oma toimenpidehuone odotustilan vieressä. Samoin kissat saavat herätä rauhallisesti omassa heräämössään.

Tärkein vaatimus on, että henkilökunta käsittelee kissoja hellästi ja asiantuntevasti. Kissojen terveyteen liittvää osaamista tulee myös päivittää säännöllisesti.

Pamela Kvarngårdin mukaan kissojen hyvä hoito ja koulutus käyvät käsikädessä.

– Kun tietää, miksi kissat käyttäytyvät, niin kuin käyttäytyvät, on helpompi tulkita ja hoitaa seitä. Olemme oppineet paljon uutta ja sitoutuneet oppimaan uutta jatkuvasti.

Lue täältä lisää Ylen artikkeleita kissasta.