1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ajoneuvojen katsastus

Hallitus esittää, että kevään ja alkukesän katsastukset voisi koronaviruksen vuoksi tehdä vasta syksyllä – Liikenneturva karsastaa

Liikenneturva ja Autoalan Keskusliitto pitävät hallituksen kaavailemaa lakimuutosta ylimitoitettuna.

Myös katsastusasemilla on kiinnitetty huomiota hygieniaan. Tarjolla on myös noutopalvelua. Kuvassa Pirkkalan katsastusaseman päällikkö Jukka Rantanen Plus Katsastuksesta. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Hallitus kaavailee katsastusaikoihin pikaisia muutoksia (siirryt toiseen palveluun) koronaviruksen vuoksi. Jos muutokset toteutuvat, autoja, joiden viimeinen katsastuspäivä on ennen 16.6. ei tarvitse katsastaa ennen elokuun loppua.

Muutos koskisi sekä katsastamattomia autoja että sellaisia autoja, jotka on hylätty katsastuksessa ilman määräystä ajokiellosta.

Hallitus arvioi esityksessään, että katsastusaikojen muutos vähentäisi katsastuksia jonkin verran.

– Teimme jäsenkyselyn viikoilla 13-14. Tulosten mukaan lähes puolella katsastajista volyymi on jo nyt laskenut jo yli 30 prosentilla, joillakin jopa yli 70 prosentilla, sanoo Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Rissa arvioi, että katsastukset kuivahtaisivat kesäksi, ja syksyllä konttoreilla olisi ruuhkaa ongelmaksi asti.

– Yritystä on hankala pyörittää, jos kysyntä aaltoilee kovin voimakkaasti, hän sanoo.

Kuva: Matias Väänänen / Yle

Katsastuksen tarkoitus on, että liikenteessä olevat autot ovat turvallisessa kunnossa. Hallituksen esityksessä todetaan, että katsastusaikojen muutoksella voi olla vähäisiä vaikutuksia liikenneturvallisuuteen.

Liikenneturvan arvio on päinvastainen.

– Neljännes autoista hylätään katsastuksessa. Lisäksi kesäautojen katsastukset ajoittuvat kevääseen. Tässä on riski, että liikennekäyttöön kelpaamattomien autojen määrä liikenteessä kasvaa, ja sitä kautta kasvavat myös onnettomuusriskit, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Samaa pelkää myös Pirkkalassa toimivan Plus Katsastuksen toimitusjohtaja Jukka Tervola.

– Kesällä on tulossa taas kesäautoja liikenteeseen, eli niitä ei välttämättä katsastettaisi lainkaan.

Tervolan mukaan kesäautoissa jarrut jäisivät tarkastamatta pitkäksi ajaksi. Vähälle käytölle jäävissä autoissa juuri jarrujen toimintakyky heikkenee ja ne olisi syytä tarkistaa ennen ajoa.

Elokuun ylibuukkaus huolettaa

Torstaina Pirkkalassa Plus Katsastuksella autoja pyöri tasaiseen tahtiin.

– Noutopalvelu on myös olemassa, eli hakisimme auton kotoa katsastukseen. Hyvin vähän on sitä kuitenkaan pyydetty.

Pirkkalassa toimivan Plus Katsastuksen toimitusjohtaja Jukka Tervola pelkää, että katsastusaikojen mahdollinen siirtäminen vaikeuttaa yrityksen pyörittämistä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Itse katsastajille mahdolliset lykkäykset aiheuttaisivat Tervolan mukaan kohtalaisen ison ongelman.

– Jos kevään katsastukset siirtyisivät elokuulle, olisi se aivan ylibuukattu. Tämä taas vaikeuttaa työntekijöiden kesälomia. Vastaavasti taas kevään työt jäisivät pois.

Ongelmaa ei tulisi, jos katsastukseen kykenevät hoitaisivat asian normaaliin tapaan. Tähän Tervola ei kuitenkaan luota.

Mahdollisesta poikkeuslaista huolimatta koronaviruksen aiheuttamat muutokset näkyvät isojen kaupunkien katsastusasemilla jo nyt.

– Autoliikkeet tuovat paljon käytettyjä autoja maahan ja ne pitää rekisteröintikatsastaa. Nämä ovat nyt vähentyneet todella paljon. Joko autoliikkeet eivät uskalla autoja tuoda tai sitten niitä ei lähtömaista jonkin takia saada.

Haitta hyötyä suurempi?

Katsastusaikojen muutoksella on tarkoitus hillitä koronaviruksen leviämistä. Sekä Autoalan Keskusliiton Rissa että Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Valtonen pitävät lakimuutosta ylimitoitettuna. Katsastuksen voi jo nyt hoitaa ilman ihmiskontaktia, ja katsastajat desinfioivat autot katsastuksen jälkeen.

– On mahdollista, että liikenneturvallisuuden heikkenemisestä tuleva haitta on suurempi kuin koronaviruksen torjunnasta saatava hyöty, Valtonen sanoo.