1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

THL: Koronatartuntojen määrä Uudellamaalla voi olla monikymmenkertainen verrattuna varmistettuihin tapauksiin

Ensimmäinen alustava arvio epidemian levinneisyydestä Uudellamaalla perustuu verinäytteisiin, joita laboratoriossa käyneet ihmiset ovat antaneet muiden syiden kuin tartuntatautiepäilyn vuoksi.

Laakson terveysasema Helsingissä toimii koronaterveysasemana. Kuvituskuva. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Koronavirustartunnan saaneita saattaa olla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella kymmeniä kertoja enemmän kuin varmistettuja tapauksia.

Ensimmäinen alustava arvio viruksen levinneisyydestä perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemään vasta-ainetutkimukseen, eli selvitykseen siitä, mille osuudelle on muodostunut vasta-aineita osoituksena aiemmasta viruksen kohtaamisesta.

Arvio auttaa tutkijoita hahmottamaan myös sitä, kuinka suuri osa ihmisistä on mahdollisesti sairastanut COVID19-taudin lieväoireisena tai oireettomana.

Mitä myöhempi näyte, sitä enemmän vasta-aineita

Lähes 450 verinäytettä kerättiin HUSin laboratoriossa käyneiltä henkilöiltä, jotka olivat tulleet tutkimuksiin muun kuin tartuntaepäilyn takia.

Näitä niin sanottuja ylijäämänäytteitä kerättiin kolmena viikkona maalis-huhtikuun vaihteessa, ja koronaviruksen vasta-aineita havaittiin eniten pääsiäisviikon näytteissä.

– Aineisto ei edusta väestöä yhtä hyvin kuin väestöstä tehtävä satunnaisotos, joten tulos on tässä vaiheessa hyvin alustava, THL:n erikoistutkija Merit Melin sanoo tiedotteessa.

Hän kuitenkin pitää tulosta tartuntojen moninkertaisesta määrästä samansuuntaisena, kuin mitä havaittiin Tanskassa verenluovuttajilla tehdyssä vasta-ainetutkimuksessa.

Tutkimusjohtaja: Kutsuttujen testattavien innokkuus vaikuttaa seuraavien tulosten nopeuteen

Tarkempia arvioita koronavirustartunnan saaneiden suomalaisten osuudesta on luvassa pian: THL aloitti viime viikolla satunnaisotantaan perustuvan väestötutkimuksen.

Tutkimuksessa mitataan myös vasta-aineiden määrää ja seurataan, kuinka pitkään ne säilyvät.

– Toivottavasti pystymme kertomaan koronaviruksen vasta-aineiden esiintymisestä väestössä huhtikuun loppuun mennessä. Meillä ei ole mitään tarvetta viivyttää luotettavista tiedoista kertomista. Eteneminen riippuu siitä, kuinka innokkaasti testeihin kutsutut kansalaiset tutkittavaksi lähtevät, tutkimusjohtaja Arto Palmu arvioi Ylelle.

Palmu uskoo vapaaehtoisia riittävän, sillä vasta-aineiden esiintyminen eri ikäryhmissä ja eri alueilla Suomessa "varmasti kiinnostaa".

Lue lisää:

Uudenmaan eristys puretaan jo tänään, pääministeri Marin vetoaa: "Nyt ei ole oikea aika lähteä mökille"

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta täältä

THL:n pääjohtaja kehottaa suomalaisia pukemaan kangasmaskin julkisilla paikoilla – "Näin oireeton tartuttaja suojelee muita"

Kertooko paine rinnassa infektiosta ja miten tauti kurittaa sisäelimiä? Näin koronavirus voi vaikuttaa kehoosi