Hyppää sisältöön

Kainuun sote saa pian 15 000 kasvomaskia lahjoituksena – Seppo Saastamoinen: "Nyt tarvitaan kaikkien apua"

Maskit valmistaa nyt paikallinen yritys, sillä ensimmäiset katosivat lentorahdin mukana.

Kajaanilainen Seppo Saastamoinen on tyytyväinen, että lahjoitus onnistui, vaikkakin vasta toisella yrittämällä. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Kuuntele Seppo Saastamoisen haastattelu.

Kainuun sote saa lahjoituksena 15 000 kankaista kasvomaskia muun muassa kotihoidon käyttöön. Lahjoittaja on Tokmanni ja sen kajaanilainen hallituksen puheenjohtaja Seppo Saastamoinen.

Kauppias- ja yrittäjätaustainen Saastamoinen kokee, että näin hän pystyy parhaiten auttamaan koronakriisin kurittamaa maakuntaa.

– Suomi on hieno maa yrittää. Jos on yhteiskunnalta saanut jotakin, pitäisi pystyä antamaan myös takaisin. Toisaalta haluan kannustaa muitakin, koska nyt tarvitaan kaikkien apua, jotka voivat auttaa omien resurssien mukaan.

Tokmanni ja Saastamoinen hankkivat jo 10 000 kirurginmaskia, mutta lentorahti katosi teille tietämättömille. Saastamoinen harmittelee sitä, että isot maat rohmuavat avustustarvikkeita toistensa nenän edestä. Nyt kasvomaskit valmistaa R-Collection -tuotemerkistään tunnettu kajaanilainen Rockseri Oy. Maskeja Saastamoinen kuvailee perustarvikkeiksi, joista on huutava pula.

– Nämä ovat juuri niitä maskeja, joita tarvitaan esimerkiksi hoivakodeissa ja päiväkerhoissa. Jos virus pääsee hoivataloihin, olemme ison ongelman edessä. Vanhukset eivät kestä sitä välttämättä samalla tavalla kuin nuoret ja terveet.

Saastamoinen on kotoisin Kiuruvedeltä, pienestä yläsavolaisesta kunnasta, missä hoivakodin asukkaita on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19 -tautiin.

– Se on raakaa peliä, tuntuu järkyttävältä, Saastamoinen toteaa.

Kajaanilaisen Rockserin valmistamista kasvomaskeista ensimmäiset luovutetaan Kainuun sotelle viikon kuluttua. Saastamoinen on tyytyväinen siihen, että tarpeeseen pystytään vastaamaan nopeasti.

– Tämä on hienoa. Samaan aikaan työllistetään ihmisiä ja pystytään tuomaan apua. Palaset ovat kohdallaan, Saastamoinen sanoo.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.