Hyppää sisältöön

Yaralla käynnissä useita laajennushankkeita Siilinjärvellä – "Toiveissa, että päätökset tehdään mahdollisimman pian"

Yaran mukaan ympäristö- ja kaivoslupien muutoksilla turvataan yhtiön toiminnan jatkuminen vuoden 2035 loppuun saakka.

Yaran kaivosaluetta Siilinjärvellä vuonna 2018. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Lannoitevalmistaja Yara odottaa päätöksiä laajennushankkeistaan Siilinjärvellä. Yhtiö hakee lupaa avata nykyisen päälouhoksen pohjoispuolelle uusi Jaakonlammen louhos sekä laajentaa kipsin läjitysaluetta.

Lisäksi yhtiö haluaa laajentaa Särkijärven kaivosaluetta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa käsittelyssä olevan kaivoslupahakemuksen mukaan Särkijärven kaivosaluetta laajennetaan 1,2 hehtaaria idän suuntaan ja 24,9 hehtaaria uuden Jaakonlammen louhoksen ympärystietä ja meluvallia varten.

Lisäksi Yara aikoo perustaa 7,5 hehtaarin kokoisen kaivoksen apualueen, jotta vesienkäsittelyä tarvittava putki voidaan sijoittaa Jaakonlammen louhoksen ja Kortteisen lammen väliin.

Kaivoslupahakemuksen kuulemisasiakirjat ovat nähtävillä 22. huhtikuuta saakka Siilinjärven kunnan ilmoitustaululla.

Näköpiirissä vielä kuukausien odotus

Itä-Suomen aluehallintovirastolta haettavassa ympäristöluvassa kipsikasaa voidaan korottaa enintään 40 metriä nykyisestä maksimikorkeudesta, jolloin se kohoaisi 230 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on asettanut ympäristöluvan muutoshakemuksen asiakirjat nähtäville 4. toukokuuta asti.

– Toiveissa on, että päätökset tehdään mahdollisimman pian sen jälkeen kun kuulutusaika on ohi, kertoo Yaran Siilinjärven toimipaikan tehtaanjohtaja Mika Perälä.

Kaivoksenjohtaja Antti Savolainen arvioi, että päätöksiä joudutaan odottamaan vielä vähintään kuukausien ajan. Toisaalta hän muistuttaa, että lupa voi tulla nopeamminkin.

– Kaivoslupahakemuksen muutokset ovat pieniä verrattuna ympäristölupaan, jonka etenemisessä kuulemisvaiheeseen onkin kestänyt paljon pidempään. Päätöksenteon aikataulu on viranomaisista kiinni.

Savolaisen mukaan tavoitteena on, että työt laajennusalueella päästäisiin aloittamaan vuoden 2022 alusta.

– Ennen aloittamista lupien tulee olla kunnossa, Savolainen painottaa.

Muutoksilla kaivokselle jatkoa

Yaran mukaan (siirryt toiseen palveluun) nyt haettavilla ympäristöluvan ja kaivosluvan muutoksilla turvataan yhtiön toiminnan jatkuminen vuoden 2035 loppuun saakka.

Yaralla on Siilinjärvellä kaivoksen lisäksi neljä tehdasta, joissa valmistuu lannoitteita maatalouteen, fosforihappoa lannoite- ja rehuteollisuuteen sekä rikkihappoa ja typpihappoa lannoitteiden raaka-aineiksi.

Yaran Siilinjärven toimipaikalla työskentelee yhtiön mukaan (siirryt toiseen palveluun) urakoitsijat mukaan lukien päivittäin noin 800 henkilöä. Näiden lisäksi yhtiö työllistää välillisesti alueella noin 1 200 ihmistä.

Lue myös:

.
.