Uudenmaan eristyksen nopea lopetus yllätti osan ministereistäkin – näin liikkumisrajoitukset päädyttiin purkamaan etuajassa

Hallitus sai haukut perussuomalaisilta ja kokoomukselta. Keskustassa oli haluja jatkaa Uudenmaan eristystä.

koronavirus
Kuvassa on Maria Ohisalo, Sanna Marin ja Anna-Maja Henriksson.
Uudenmaan rajan saa taas ylittää ilman erityistä syytä. Pääministeri Sanna Marin (oik.), sisäministeri Maria Ohisalo ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kehottivat kuitenkin edelleen välttämään turhia ihmisten kohtaamisia. Koronavirus on edelleen leviämässä.Markku Ulander / Lehtikuva

Poliisi purki yllättäen jo keskiviikkoiltapäivällä koronaviruksen leviämisen esteeksi asetettuja tiesulkuja Uudenmaan rajoilla. Sitä ennen hallituksen ministerit olivat istuneet tiistaina monta tuntia Säätytalossa.

Alun perin liikkumisrajoitusten oli määrä päättyä vasta tulevan maanantain vastaisena yönä. Hallitus päätyi kuitenkin eilisessä, noin iltayhteentoista venyneessä neuvottelussaan purkamaan ne välittömästi.

Julkisuudessa etenkin keskustalaiset ovat harmitelleet, ettei eristystä voitu jatkaa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen twiittasi, että puolueen eduskuntaryhmä toivoi rajoitusten jatkamista ”varotoimena” (siirryt toiseen palveluun).

Valtioneuvoston päätös (siirryt toiseen palveluun) oli kuitenkin yksimielinen. Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni sanoi Twitterissä, että eristyksen purkaminen ratkaistiin tiedon ja laillisuusnäkökohtien perusteella.

Asiantuntija-arvioiden merkitystä painotetaan myös SDP:n ja vihreiden eduskuntaryhmissä.

– SDP:n ryhmässä oli käsitys, että Uudenmaan eristyksen purkupäätöksessä asiantuntija-arviot painavat ja oikeudelliset arviot ovat vahvoja. Hallitukselle ei jäänyt liikkumatilaa, ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) sanoo Ylelle.

– Kantamme oli yksiselitteisesti se, että teemme niin kuin asiantuntijat suosittavat. Olemme kuitenkin olleet valmiita koviin toimiin ja tilannetta arvioidaan jatkuvasti, sanoo vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari.

Perussuomalaiset pelkää ihmishenkien menetyksiä

Hallitus on rajoittanut koronavirustilanteen vuoksi kansalaisten elämää tavoilla, joihin vielä viime vuonna oletettiin jouduttavan vain sodan tai aseellisen kriisin kaltaisessa tilanteessa.

Koronakriisin aikana on syntynyt kuva, että oppositio olisi monessa kohdin ollut hallitusta halukkaampi vielä nopeampiin ja kovempiin rajoituksiin. Nyt, kun hallitus purkaa tiukimpia rajoituksia, oppositiosta perussuomalaiset ja kokoomus arvostelevat rajoitusten purkua.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kirjoittaa tiedotteessaan, että taudin leviäminen maakuntiin nopeutuu ja ihmishenkiä menetetään nyt ”enemmän kuin olisi ollut pakko”.

Tavio, oikeustieteen maisteri, arvostelee myös epäsuorasti terveysviranomaisten ja oikeuskanslerin tulkintaa valmiuslaista ja perustuslaista.

– Vaikea uskoa, ettei perustuslaki suojaisi ensisijaisesti ihmisten terveyttä, hän kirjoittaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä petyttiin siihen, että hallitus teki Uudenmaan eristyksen purkupäätöksen kuulematta kaikkia eduskuntapuolueita. Aiempien rajoituspäätösten kohdalla hallitus on kutsunut eduskuntapuolueiden johtajat koolle ennen päätösten tekoa.

Hallitus kutsui kaikki puolueet koolle jälkikäteen tänään iltapäivällä.

Kokoomus kaipaa selkeämpiä sääntöjä mökkiläisille

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mielestä hallitus ei antanut riittävän selkeitä sääntöjä ihmisten toiminnalle vastineeksi eristyksen purusta.

– Hallitus ottaa riskin koronan leviämisestä tietoisesti ja omalla vastuullaan, Mykkänen arvioi Ylelle.

Kokoomuksessa kuitenkin myönnetään, että perustuslaillisuus on tärkeä asia rajoitusten käytössä.

– Uudenmaan eristyksen purku tehtiin aika huolettomasti ja riskialttiisti. Odotimme, että olisi vähintäänkin annettu salamankirkkaat säännöt siitä, miten mökkipaikkakunnilla rajoitetaan kontakteja, mukaan lukien suojavälineiden käyttö kaupoissa ja huoltoasemilla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoivat aamupäivän tiedotustilaisuudessa, ettei hallitus suosittele matkustamista kotimaassa.

– Nyt ei ole aika lähteä mökille, Marin tiivisti hallituksen suositukset.

Kuvassa on Maria Ohisalo, Sanna Marin ja Anna-Maja Henriksson.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), pääministeri Sanna Marin (sd.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) hallituksen tiedotustilaisuudessa tänään.Markku Ulander / Lehtikuva

Rajoitusta ei voitu katsoa enää välttämättömäksi

Miten tilannekuva Uudenmaan eristyksestä sitten muuttui ja miksi hallitus joutui neuvottelemaan asiasta eilen usean tunnin ajan?

Jo etukäteen oli arvioitu, ettei pöydällä olevaan kysymykseen Uudenmaan eristämisen jatkamisesta löytyisi enää oikeudellisia perusteita – ehkä edes sunnuntaille asti.

Neuvottelussa hallitus kuuli sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnot tilanteesta (siirryt toiseen palveluun). Lausunnoissa arvioidaan paitsi tautitilannetta myös sitä, onko Uudenmaan liikkumisrajoitus enää välttämätön.

Valmiuslaki antaa tarvittaessa mahdollisuuden rajoittaa liikkumista, mutta tällaisille rajoituksille täytyy olla nimenomaan välttämätön peruste – esimerkiksi pelkkä tarpeellisuus tai hyödyllisyys ei riitä.

Sosiaali- ja terveysministeriö toteaakin lausunnossaan, että erillistä Uudenmaan liikkumisrajoitusta voidaan pitää edelleen tarpeellisena ja toimivana osana rajoitustoimenpiteitä.

– Kuitenkin koska valmiuslaki edellyttää, että rajoituksen on oltava ehdottomasti välttämätön ja ainoa keino, niin riippumatta epidemiologisesta tilanteesta (…) Uudenmaan maakunnan sulkeminen ei enää yksiselitteisesti ole itsessään välttämätöntä valmiuslain osalta, ministeriö toteaa.

Ministeriö ja THL arvioivat, että koronaviruksen leviämisen ero Uudellamaalla suhteessa muuhun maahan on supistunut eikä ero ole enää merkittävä. Sosiaali- ja terveysministeriö myös arvioi, että uuden tautiennusteen perusteella koko maassa on riittävästi tehohoitopaikkoja oletettuun tarpeeseen.

Osa ministereistä yllättyi pikaisesta eristyksen purkamisesta

Ministeriön ja THL:n arvioiden lisäksi hallituksen päätöksentekoon vaikutti Ylen tietojen mukaan merkittävästi oikeuskansleri Tuomas Pöystin arvio. Hänen tehtävänään on valvoa hallituksen päätösten laillisuutta.

Pöysti kertaa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun) eduskunnan perustuslakivaliokunnan mietintöä, jonka pohjalta Uudenmaan eristäminen hyväksyttiin 27. maaliskuuta.

Valiokunnan kuulemat asiantuntijat ovat olleet hyvin kriittisiä Uudenmaan sulkua kohtaan. Eduskunnan hyväksyvä mietintö onkin tiukka. Siinä katsotaan, että näin järeä toimi on voitu hyväksyä esimerkiksi juuri siksi, että se kestää vain lyhyen aikaa.

– Liikkumisrajoituksen jatkamiselle (ei) (...) ole enää tämän hetkisen tiedon valossa valtiosäännön edellyttämää välttämätöntä tarvetta, Pöysti summaa lausunnossaan.

Yleensä lain soveltaminen on tulkinnan jaloa taidetta, mutta nyt asiantuntijalausunnot jättivät hallitukselle vähän liikkumatilaa.

Ylen haastattelemat hallituslähteet kuvailevat, että hallitukselle ja sen kaikille puolueille selvisi eilisistä arvioista, ettei hallituksella olisi käytännössä muuta vaihtoehtoa kuin päätyä nyt tehtyyn ratkaisuun. Tätä mieltä olivat myös keskustalaiset ministerit.

Vielä viikonloppuna keskustelua oli käyty hallituksen piirissä lähinnä siitä, jatketaanko rajoitusta sunnuntain yli vai päättyisikö se tulevana viikonloppuna. Se, että rajoitus pitäisikin kumota heti, tuli osalle hallituksen ministereistä yllätyksenä.

Voit keskustella tästä aiheesta torstaihin 16.4.2020 kello 23 asti.

Lue lisää:

Uudenmaan eristys puretaan jo tänään, pääministeri Marin vetoaa: "Nyt ei ole oikea aika lähteä mökille"

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa 16 uutta tartuntaa – katso oman kuntasi tilanne, THL kiristi matkustuskaranteenia, elokuun yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi

Hallitus avasi Uudenmaan rajat, mutta kansalaisten elämää rajoitetaan edelleen monin tavoin – Katso tästä, mitä saa tehdä ja mitä ei

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus