Oletko sinäkin etsinyt itsestäsi koronaoireita? Et ole ainoa – valtava määrä suomalaisia on jo hakenut arvion siitä, onko tauti iskenyt heihin

Lääkärien mukaan perusterveillä ihmisillä ei ole tarvetta seurata omaa vointiaan erityisen tarkasti.

Sairauden oireet
Nainen katsoo kuumemittaria ja koronaoireiden arviopalvelua
Netissä julkaistiin kuukausi sitten palvelu, jossa voi saada toimintaohjeita omien mahdollisten koronaoireiden varalta. Sitä on käytetty jo satojatuhansia kertoja. Kuvituskuva.Timo Nykyri / Yle

Koronaepidemia on saanut valtavan joukon suomalaisia tarkkailemaan omaa terveyttään.

Netissä julkaistiin kuukausi sitten sekä suomen- että ruotsinkieliset lomakkeet (siirryt toiseen palveluun), joiden kautta omia mahdollisia koronavirusoireita pystyy arvioituttamaan, ja niitä on käyty täyttämässä yhteensä jo noin 356 000 kertaa.

Koronatartuntaa itsellään epäilevä vastaa palvelussa oireisiinsa liittyviin kysymyksiin ja saa lopulta suosituksen siitä, kannattaako omaa tilannetta seurata kotona, selvittää asiaa lisää terveydenhuollon kanssa vai hakeutua suoraan päivystykseen.

Koronaoirearvion täyttäneistä vajaa kaksi kolmasosaa on ollut naisia ja loput miehiä, kertoo Omaolon hankepäällikkö Jonna Piiroinen.

Koronatilanne näyttää vaikuttaneen myös muilla tavoin ihmisten haluun tarkkailla terveyttään.

Yle esimerkiksi uutisoi vasta, että apteekeista, tavarataloista ja verkkokaupoista on kevään aikana myyty loppuun veren happipitoisuutta mittaavat laitteet eli pulssioksimetrit. Jutun mukaan syynä yltyneelle myynnille näyttää olevan nimenomaan koronavirus, joka aiheuttaa osalle potilaista hengitysvaikeuksia.

Kuumeen mittailulle ei lääkärien mukaan perusteita

Turun yliopiston virusopin professorin Ilkka Julkunen sanoo, että monilla vaikuttaa tällä hetkellä olevan huoli omasta terveydentilastaan. Professori haluaa kuitenkin muistuttaa, että perusterveillä ihmisillä oman voinnin erityisseurantaan ei ole tarvetta.

– Itseään ei tarvitse olla koko ajan tarkkailemassa. Jos oireita, kuten nuhaa tai yskää tulee, voi seurata, mihin tilanne etenee. Esimerkiksi happitasoja ei mielestäni tarvitse mittailla, jos vointi on muuten hyvä.

Samaa mieltä on Oulun yliopistollisen sairaalan infektiosairauksien osastonylilääkäri Heikki Kauma.

Kauma ja Julkunen eivät myöskään näe perusteita esimerkiksi sille, että ihmiset seuraisivat koronaepidemian takia vaikkapa omaa ruumiinlämpöään säännöllisesti.

Kuume voi olla yksi koronaviruksen oire, mutta Kauma huomauttaa, että kaikilla tartunnan saaneilla ruumiinlämpö ei edes nouse. Infektiolääkärin mukaan ei ole olemassa näyttöä siitä, että yksittäisen oireen tarkkailulla voitaisiin vaikuttaa taudin havaitsemiseen tai sen leviämiseen.

Ruumiinlämmön seuraaminen on noussut koronaviruksen levitessä useamman kerran esille, kun esimerkiksi Tallinnassa on mitattu matkailijoiden kuumetta (siirryt toiseen palveluun) (HS). Puolestaan Etelä-Koreassa parlamenttivaalien äänestyspaikoilla ihmisiltä päätettiin mitata kuume.

Kauman ja Julkusen mielestä sillä pääsee jo pitkälle, kun muistaa yksinkertaisesti noudattaa asetettuja rajoitteita, välttää ihmisjoukkoja ja huolehtia käsienpesusta.

Oletko sinä tarkkaillut terveyttäsi viime aikoina normaalia tarkemmin? Voit keskustella aiheesta 17.4. kello 23:een saakka!

Lue lisää:

Kerro, jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita - Yle auttaa Helsingin Sanomia keräämään dataa Oiretutkaan

Voisiko suomalainen älysormus havaita koronan merkit jo ennen kuin tartuntaa osaa epäilläkään? Lääkäri ei usko, maailmalla asiaa selvitetään

Lue uusimmat tiedot koronavirustilanteesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus