Lomautus uhkaa jo kymmeniä tuhansia – Pohjanmaa on pahimmasta päästä

Yhteistoimintaneuvotteluja käydään sadoissa yrityksissä ja lomautusuhka leijuu monen yllä.

yhteistoimintamenettely
Wärtsilän Vaasan tehdas.
Wärtsilä on ilmoittanut jopa yli 3000:n työntekijän lomautuksista. Ismo Pekkarinen / AOP

Lomautus uhkaa Pohjanmaan maakunnassa jo yli 20 000:tta työntekijää. Jos Keski-Pohjanmaan luvut lasketaan mukaan, nousee määrä jo yli 25 000:een.

Pohjanmaan maakunnan määrä on maan kolmanneksi korkein. Se johtuu siitä, että alueella on isoja teollisuusyrityksiä ja iso julkinen sektori, jolta on tullut paljon yt-ilmoituksia.

Yt-ilmoituksia on tullut koronakriisin alkamisen jälkeen 240 työnantajalta Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Etelä-Pohjanmaalla lomautusuhan alla on runsaat 8 600 työntekijää. Etelä-Pohjanmaalla yt-ilmoituksia on tullut 160 työnantajalta.

Kaikki uhat eivät ehkä tule toteutumaan.

– Todellinen lomautettavien määrä on varmasti pienempi, sillä kaikki yt-ilmoitukset eivät realisoidu varsinaisiksi lomautuksiksi. Toisaalta luvuissa ei ole mukana läheskään kaikkien alle 20 henkilöä työllistävien yritysten lukuja, sillä yt-lain mukainen ilmoittamismenettely koskee vain isompia yrityksiä, toteaa Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Mika Palosaari.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedustelee määriä alueellisilta TE-toimistoilta päivittäin, ja uudet luvut löytyvät ministeriön nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi: Tuhansia pohjalaisia elää lomautusuhan alla

Lue myös: Wärtsilä lomauttaa enintään yli 3000 henkilöä

Katso tästä maakuntasi koronavirustilanne.