Valvira: Eksoten kotihoidon lääkehoito voi vaarantaa potilasturvallisuuden – Eksote lupaa laittaa lääkejakelunsa kuntoon syksyyn mennessä

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran mukaan Eksoten toukokuun 2021 loppuun suunnittelema siirtymäaika lääkejakelussa voi vaarantaa potilasturvallisuuden. 

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Vanhusten kotihoitoa.
Lääkehoidon turvallisuus riippuu myös kotihoidon henkilökunnan koulutuksesta. Arkistokuva.Kari Kosonen / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote pyrkii saamaan kotihoidon lääkejakelun kuntoon syksyyn mennessä.

Alunperin lääkkeitä jakavan henkilökunnan lisäkoulutukseen oli varattu siirtymäaikaa toukokuun 2021 loppuun asti. Lääkkeitä ovat jakaneet muun muassa hoiva-avustajat.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran mukaan reilun vuoden pituinen siirtymäaika voi vaarantaa potilasturvallisuuden.

Kouluttamattomat hoiva-avustajat ovat Valviran mukaan riski eikä lääkkeitä saa jakaa ilman riittävää koulutusta.

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula uskoo, että kotihoidossa lääkkeiden jakeluun osallistuvien hoitajien koulutus saadaan syksyyn mennessä nostettua Valviran edellyttämälle tasolle. Heille on muun muassa järjestetty oppisopimuskoulutusta.

– Kotihoidon henkilökunnan koulutustaso on noussut koronavirustilanteen aikana, kun olemme saaneet sinne koulutettuja sijaisia, sanoo Karhula.

Kotihoidon tilaa selvitelty vajaat kaksi vuotta

Kotihoidon lääkehoidon puutteet nousivat esiin, kun Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer kanteli kesällä 2018 eduskunnan oikeusasiamiehelle Eksoten kotihoidon tilasta.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin kiinnitti erityistä huomiota lääkehoitoon osallistuvien hoiva-avustajien ammattitaitoon.

Hän kehotti Valviraa opastamaan Eksotea lääkehoidon turvallisuuden kehittämisessä.