Suomalaiset hoitajat saaneet Yhdysvalloista työtarjouksia, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta: "Ajattelin katsoa mitä seuraa, jos vastaan"

Yksittäiset suomalaishoitajat ovat saaneet rekrytointiyritykseltä viestejä, joissa tarjotaan mahdollisuutta työskennellä Yhdysvalloissa. Tehyn mukaan ulkomaille ei kannattaisi nyt lähteä töihin, jos se on edes mahdollista.

sairaanhoitajat
Terveydenhuollon henkilöstöä työskentelee koronavirus-testauspaikalla.
Yhdysvalloissa haalitaan terveydenhuolloin ammattilaisia koronaviruspotilaiden ruuhkauttamiin sairaaloihin.Justin Lane / EPA

Espoolainen sairaanhoitaja Maarit Palomäki sai vähän aikaa sitten tavallisuudesta poikkeavan yhteydenoton LinkedIn-tililleen sekä sähköpostiinsa.

Työntekijöitä välittävän yrityksen Ifan Globalin edustaja kysyi, kiinnostaisiko Palomäkeä työskennellä hoitajana Yhdysvalloissa.

Englanninkielisessä viestissä Palomäelle luvattiin työntekoon oikeuttava green card. Palkkauksesta kerrottiin ainoastaan, että Palomäellä on mahdollisuus hyviin ansioihin.

Kuvakaappaus Maarit Palomäelle tulleesta rekrytointiyhtiön viestistä.
Kuvakaappaus Maarit Palomäelle LinkedInisissä tulleesta viestistä.Maarit Palomäki

Työskentely Yhdysvalloissa kiinnostaa Palomäkeä, mutta aivan varauksetta hän ei yhteydenottoon suhtaudu.

– Ajattelin katsoa, mitä seuraa, jos vastaan viestiin. Katsotaan, onko kyseessä nigerialaistyyppinen kirje vai onko yhteydenottaja tosissaan, Palomäki kertoo.

Palomäen LinkedIn-profiili on englanninkielinen, joten yrityksen edustaja osasi ottaa häneen yhteyttä sen perusteella.

Aivan suoriltaan Palomäki ei pääsisi työskentelemään Yhdysvalloissa vaan hän osallistuisi ensin tietynlaiseen valmennusohjelmaan, jonka kautta työpaikka aukeaisi.

Mistään tietystä osavaltiosta työpaikkaa ei Palomäen mukaan tarjottu vaan yleisesti Yhdysvaltoihin. Viestissä ei erikseen mainittu myöskään esimerkiksi sitä, että hoitajia tarvitaan koronapotilaita hoitaviin sairaaloihin.

Mikäli työtarjous osoittautuu aidoksi, voisi Palomäki Yhdysvaltoihin lähteä.

– Elämäntilanne mahdollistaa sen.

Tällä hetkellä Palomäki työskentelee HUS:n koronakohorttiosastoilla.

Nettisivujen perusteella kansainvälisesti toimiva rekrytointiyhtiö

Vastaavia yhteydenottoja on tullut Suomessa yksittäisille hoitajille LinkedInissä.

Yle yritti saada sähköpostitse yhteyden Ifan Globaliin. Tämän jutun julkaisuhetkeen mennessä vastausta ei ole kuulunut.

Yrityksellä on toimivat nettisivut, mutta esimerkiksi Facebookissa yritys on viettänyt hiljaiseloa parin vuoden ajan.

Nettisivujen perusteella yhtiö toimii kansainvälisesti ja sen kotipaikka on Intiassa. Intian yritystoiminnasta vastaavan ministeriön hakusivuston perusteella yritys on olemassa, mutta toiminnasta ei ole tarkempaa tietoa.

Yle ei siis ole saanut vahvistusta sille, onko yritys liikkeellä tosissaan.

Yhdysvalloissa huutava pula terveydenhuollon henkilöstöstä

Oli suomalaishoitajalle osoitettu kutsu aito tai ei, on Yhdysvaltojen osavaltioissa otettu koviakin keinoja käyttöön, jotta niihin saataisiin riittävästi hoitohenkilökuntaa ja tarvikkeita.

Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi 6. huhtikuuta, että New York oli laittanut rekrytoijien kautta liikkeelle työilmoituksia, joiden mukaan sairaanhoitajalle maksetaan 5000 dollaria viikossa, jos on valmis tekemään 12 tunnin päiviä. Kuukaudessa tämä tekee 20 000 dollaria eli noin 18 000 euroa.

Suomessa sairaanhoitajan tehtäväkohtainen palkka on keskimäärin 2535 euroa kuukaudessa. Palkan päälle tulee jonkin verran lisiä.

Hoitajien palkoista on yritetty päästä sopuun viime vuonna alkaneista neuvotteluista lähtien. Hoitajat ovat vaatineet 1,8 prosentin vuosikorotusta yli yleisen linjan kymmeneksi vuodeksi. Työnantaja on toistuvasti viitannut tyhjiin taskuihinsa.

Lisäksi hoitajajärjestöt ovat vaatineet erillistä, määräaikaista korona-lisää. Tämä sai työnantajan syyttämään hoitajia kymmenen prosentin palkankorotusvaatimuksesta ja keskeyttämään neuvottelut maaliskuussa.

Yhdysvalloissa maahanmuuttajataustaiset ammattilaiset joutuvat pysymään omissa osavaltioissaan

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan New Yorkin lisäksi Yhdysvaltojen muissakin osissa tarvitaan nyt lisää lääkäreitä ja hoitajia koronaviruksen takia sairastuneiden hoitoon.

Kilpailua käydään maan sisällä, ja ulkomaalaiset ammattilaiset olisivat haluttuja. Ulkomaalaisten pääsy Yhdysvaltoihin on kuitenkin estynyt viisuminsaantiongelmien tai matkustusrajoitusten takia.

Jopa maassa valmiiksi olevat maahanmuuttajat joutuvat pysymään omissa osavaltioissaan viisumisäädösten takia, kertoo New York Times.

Tehy: ulkomaille ei kannattaisi nyt lähteä

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn työvoimapoliittisen asiantuntijan Mervi Flinkmanin korviin ei ole viime aikoina kantautunut hoitajilta kysymyksiä, jotka koskevat ulkomaille töihin lähtöä. Myöskään Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPeriin ei ole tullut asiaan liittyviä kysymyksiä.

Tästä voi päätellä, ettei hoitajia ole ainakaan suuremmassa mittakaavassa kyselty Yhdysvaltoihin.

Ruotsissa, Norjassa ja Isossa-Britanniassa on ollut kysyntää suomalaisista hoitajista jo ennen koronaepidemian puhkeamista.

Tehyn Flinkman näkee ulkomaille lähdössä monia hankaluuksia koronatilanteen takia. Ensinnäkin ulkoministeriön suositus on, ettei ulkomaille matkusteta nyt ollenkaan.

– Vaikka kuinka terveydenhuollon henkilöstö suojaa itsensä, niin työssä on tartunnan riski. Koronan voi saada myös vapaa-ajalla. Pitää varautua siihen, että sairastuu ulkomailla vakavasti ja joutuu sairaalahoitoon, jopa tehohoitoon, Flinkman sanoo.

Vakuutusten on siis oltava kunnossa. Lisäksi monessa maassa on voimassa karenssikäytännöt, joten töihin ei välttämättä pääse heti maahan saavuttuaan.

– Voi mennä muutama viikko karenssissa, jolloin ei voi tehdä mitään.

Flinkman nostaa esiin myös työhön perehdyttämisen.

– Hoitomenetelmät vaihtelevat eri maissa. Jos jossain maassa on kunnon koronaepidemia niin miten työhön perehdytys ehditään tekemään?

Paperisotaa ja byrokratiaa

Yleisesti ottaen hoitajien ulkomaille lähtö vaatii pidempää valmistelua ja selvittelyä. Selvitystyön laajuus riippuu maasta, johon hoitaja on menossa.

Esimerkiksi sairaanhoitajan pitää hakea ammatinharjoittamisoikeutta viranomaisilta siitä maasta, mihin on menossa töihin. Ilman viranomaisten myöntämää oikeutta työtä ei voi tehdä.

Työnantaja myös tarkastaa hoitajan kielitaidon. Lisäksi suomalaisen hoitajan koulutusta ei automaattisesti hyväksytä kaikissa maissa, vaan osaaminen voidaan vielä testata esimerkiksi kokeella.

– Yleensä siinä on paperisotaa ja byrokratiaa. Harva pystyy lähtemään viikon tai kahden varoitusajalla.

Ensihoitajat huolehtivat paareilla olevasta potilaasta.
Ensihoitajat kuljettivat potilasta Elmhurstin sairaalan päivystykseen New Yorkissa 26.3. Queensissa sijaitseva Elmhurstin sairaala keskittyy koronaviruspotilaiden hoitoon. Justin Lane / EPA

Suomalainen sairaanhoitaja Minna Hämäläinen on jakanut kokemuksiaan Yhdysvaltoihin lähtemisestä blogissaan (siirryt toiseen palveluun) (linkki ohjaa Tehy-lehden sivuille). Valmistautuminen kesti lopulta runsaat kaksi vuotta.

Hämäläinen kirjoittaa muun muassa näin: "Kun reilut kaksi vuotta sitten lähetin hakemukseni välitysfirmalle, olin toiveikas kaikesta uudesta. Tiesin, että prosessi vaatisi kärsivällisyyttä, sillä amerikkalainen byrokratia aiheuttaa enemmän harmaita hiuksia kuin suomalainen Kela. En säästynyt harmittavilta viivästyksiltä: työlupahakemukseni hylättiin viiden kuukauden odotuksen jälkeen."

Vastoinkäymisistä huolimatta Hämäläinen pääsi muuttamaan Yhdysvaltoihin syksyllä 2018 ja työskentelee siellä edelleen.

Valmiuslaki rajoittaa lähtemistä myös

Ulkomaille mielivän on otettava huomioon myös Suomessa tällä hetkellä voimassa oleva valmiuslaki. Sen nojalla työnantaja voi pidentää irtisanomisaikaa neljään kuukauteen, joten vakituisessa työsuhteessa olevan sairaanhoitajan lähtö ulkomaille ei senkään puolesta onnistu hetkessä.

Tehyn työvoimapoliittisen asiantuntijan Mervi Flinkmanin mukaan ketään ei toki voi estää lähtemästä, jos käytännön järjestelyt hoituvat.

– Kaikkia osaajia tarvittaisiin nyt kuitenkin Suomessa.

Valmiuslakikin tähtää siihen, että terveydenhuollon henkilöstöä on riittävästi saatavilla koronatilanteen pahentuessa.

Lue lisää:

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suojavälinepula hoivakotien koronatartuntojen taustalla – Hoitajaliitto: "Hoitaja on ainut, joka tartuttaa koronaa potilaisiin"

Hoitajien omatunto joutuu koetukselle, kun kertakäyttötarvikkeita desinfioidaan – Tehy: "Tämä ei ole sitä, mitä meille on opetettu"

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus