Hyppää sisältöön

Huhtikuu toi Suomeen lunta, räntää ja aurinkoa – tyypillinen kevätsää, rauhoittelee meteorologi

Kevätsää vaihtelee rajusti, kun lumipyry, vesisade, auringonpaiste ja yöpakkanen vuorottelevat rivakkaan tahtiin.

Huhtikuu tarjoaa kevätsäiden koko kirjon. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Tänään keskiviikkona liikkui sadealue lännestä itään. Tuli lunta, räntää ja vettä. Sen päälle poutaantui ja aurinkokin paistoi.

Torstaiyönä maan lounaisosan yli liikkuu seuraava sadealue kaakkoon. Tulee lunta, räntää ja vettä. Sen päälle poutaantuu ja aurinkokin näyttäytyy.

– Tyypillinen huhtikuu: lunta, aurinkoista, lunta, aurinkoista, luonnehtii Ylen meterorologi Anne Borgström keikkuvaa kevätsäätä.

– Lunta tuli paikoin ihan reippaastikin, mutta se meni nopeasti märäksi, Borgström kertoo keskiviikon sademääristä.

Kuvaavaa on hänen mukaansa esimerkiksi mittaukset Karvialla Satakunnassa, missä aamupäivällä mitattiin kahdeksan sentin lumentulo, mutta iltapäivällä mittarit näyttivän lumipeitteen painuneen nollaan.

– Ja lännessä aurinko oikein lämmitti – Kaarinassa mitattiin jopa 9,5 astetta lämmintä.

Saderintama tuo Suomeen vettä, räntää ja lunta.

Etelässä lumi vaihtuu vedeksi

Ja kuten jo mainittu, sama meno jatkuu huomenna.

Lännestä porhaltaa puolilta öin Suomeen seuraava myräkkä, joka sataa sekä lumena että vetenä. Rintama pyyhkäisee Suomen yli Vaasa–Lappeenranta-linjan eteläpuolelta.

Pääkaupunkiseudulla sade muuttuu lumisesta vetiseksi, mutta sisämaassa lumi säilyy pidempään ja sitä voi tupruttaa yli viisikin senttiä.

Tuuli on kovaa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa sekä Saaristomerellä. Ilmatieteen laitos antaa liikennevaroituksia huonosta ajokelistä koko Lounais-Suomeen Varsinais-Suomea lukuunottamatta, siellä kun sateet tulevat pääosin vetenä.

Torstaina iltapäivällä sää poutaantuu, mutta kylmenee, sillä tuuli kääntyy pohjoiseen useammaksi päiväksi. Luvassa on vielä muutamia pakkasöitä. Lappiin sataa perjantain ja lauantain aikana uutta lunta.