1. yle.fi
  2. Uutiset

Suojellun saunan luvaton purkaminen toi ilmoituksen poliisille Kokkolassa

Kahvila Sahan omistajan mukaan rakennus yritettiin korjata pala kerrallaan, mutta lahovauriot olivat liian laajat.

rakennusvalvonta
Kahvila Saha Kokkolan Ykspihlajassa
Kahvila SahaKalle Niskala / Yle

Kokkola on tehnyt Kahvila Sahan pihassa sijaitsevan suojellun saunan purkamisesta ilmoituksen poliisille.

Rakennus- ja ympäristölautakunta pitää tekoa vakavana, koska purkaminen tehtiin luvatta, vaikka rakennus on asemakaavassa suojeltu.

Asiasta tuli ilmoitus rakennusvalvontaan maaliskuun lopulla.

Rakennustarkastajan valvontakäynnillä selvisi, että 1930-luvulla rakennettu sauna oli purettu ja tilalle rakennettiin uutta.

Ykspihlajalaisen Kahvila Sahan omistajan Outi Airolan mukaan saunaa yritettiin korjata pala kerrallaan, mutta töiden edetessä laho- ja rakennevaurioita löytyi niin paljon, että rakennus tuli lopulta puretuksi.

– Esimerkiksi saunan tukirakenteet olivat vinossa, alaosan laudat lahonneet ja kattotuolit käyttökelvottomat, kertoo Airola.

Rakennusvalvonta taas katsoi, että kyseessä ei ollut rakennuksen vuosiremontti, jolle taas ei olisi tarvinnut hakea lupaa.

Airola kertoo, että asiassa tapahtui väärinymmärrys ja hän harmittelee tapahtunutta.

– Kun uutta ei voi rakentaa, niin pitää korjata vanha. Mutta jos ei yhtään kantavaa rakennetta jää perustusten lisäksi, niin sehän on sitten uusi? Vanhat ulkovuorilaudat olisi pitänyt jättää ennalleen. Mutta sekin oli lopulta mahdotonta, koska laudoituksen tukipuut olivat vinossa. Ei tämä aivan helppo asia ollut ratkaistavaksi, kommentoi Airola.

Rakennuslain mukaan asemakaava-alueella olevaa rakennusta ei saa purkaa ilman lupaa. Myös uuden rakentamiselle tarvitaan lupa.

Nyt rakennustyöt on keskeytetty ja kiinteistön omistaja on hakenut lupaa uuden, samanlaisen saunan rakentamiselle.

Lue seuraavaksi