Hyppää sisältöön

Bangladeshin rannikkovartiosto pelasti 400 nälkiintynyttä rohingyaa mereltä – turvapaikan hakeminen on vaikeutunut pandemian myötä

Jopa kaksi kuukautta ajelehtineesta aluksesta löytyi ainakin 24 kuollutta.

Moni rohingya on paennut Bangladeshiin ja asuu pakolaisleireissä. Kuva: Suzauddin Rubel / AFP

Ainakin 24 rohingyamuslimia on kuollut laivalla, joka oli ehtinyt ajelehtia merellä jopa kahden kuukauden ajan. Bangladeshin rannikkovartiosto on kertonut pelastaneensa laivasta 394 nälkiintynyttä rohingyaa. Alus oli matkalla Malesiaan.

Ihmisoikeusryhmä Arakan Project on arvioinut uutistoimisto Reutersin mukaan, että Myanmarin muslimivähemmistöön kuuluvia henkilöitä kuljettavia aluksia saattaa ajelehtia merellä enemmänkin.

Thaimaan ja Malesian koronavirukseen liittyvät eristystoimet ovat vaikeuttaneet rohingyamuslimien mahdollisuuksia hakea turvapaikkaa.

Ajelehtineesta veneestä pelastetut henkilöt lähetetään takaisin Myanmariin, kertovat viranomaiset uutistoimistolle. Pelastettujen joukossa on paljon naisia ja lapsia.

Rohingya-kansan kohtelu käsitellään Haagissa asti

Suurin osa Myanmarin väestöstä on buddhalaisia. Maa ei pidä rohingyamuslimeja kansalaisinaan.

Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyitä on syytetty jopa rohingyakansaan kohdistuneesta kansanmurhasta. Kyi on pitänyt syytteitä harhaanjohtavina.

Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa Haagissa käsittelyssä oleva tapaus liittyy vuoden 2017 tapahtumiin. Silloin Myanmarin sotilaat ajoivat sadat tuhannet Rohingya-kansaan kuuluvat muslimit pois näiden asuinalueelta.

Myanmarista pakeni tuolloin noin 730 000 rohingyaa, jotka olivat kotimaassaan joutuneet Myanmarin viranomaisten vainon kohteiksi. Iso osa pakolaisista on Bangladeshissä.

Venematkoja on tehty jo vuosia

Jo vuosien ajan rohingyat ovat lähteneet vaaralliselle venematkoille saadakseen turvapaikan Etelä-Aasiasta.

Rohingyat uskaltautuvat vaarallisille merimatkoilla päästäkseen hakemaan turvapaikkaa esimerkiksi Thaimaasta tai Malesiasta. Ainakin 15 rohingyaa hukkui Bengalinlahdella helmikuussa 2020. Kuva: EPA

Vuonna 2015 ihmissalakuljettajat hylkäsivät merelle useita pullollaan ihmisiä olevia aluksia Thaimaan laivoihin tekemien ratsioiden vuoksi.

Viranomaiset ja järjestöjen edustajat pelkäävät, että viiden vuoden takaiset tapahtumat toistuvat koronaviruksen vuoksi.

Lisää aiheesta:

Haagin kansainvälinen tuomioistuin ottaa rohingya-muslimeja koskevan kanteen käsittelyyn – Gambian tavoitteena on estää kansanmurhan jatkuminen

Aung San Suu Kyi: Kansanmurhasyytteet epätäydellisiä ja harhaanjohtavia

Kansanmurhasta syytetty Myanmarin johtaja puolustaa maataan tuomioistuimessa – mielenosoittajat kehottivat Suu Kyita häpeämään