KAHINA-hanke sysää Kainuun ja Koillismaan kuntia hiilineutraaliin suuntaan – Projektitutkija: "Ei tarvitse kuunnella myyjien tyhjiä puheita"

Hankkeella halutaan ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön positiivisuutta ilmastoahdistuksen sijaan.

hiilineutraalius
knoppande träd i skog
Ilmastonmuutoksen vastaiseen taistoon tarvitaan projektitutkijan mukaan lisää positiivisuutta. Kuvituskuva. Yle / Anna Hellberg

Kainuun ja Koillismaan yhdistävä KAHINA-hanke haluaa edistää hiilineutraaliutta käytännön keinoilla.

Hankkeen puitteissa Kajaani, Kuusamo, Paltamo, Puolanka, Suomussalmi, Taivalkoski ja Vaala sitoutuvat ilmastonmuutoksen vastaiseen HINKU-verkostoon. Tämän lisäksi hankkeen kautta jaetaan käytännön ohjeita päästöjen vähentämiseen niin kunnille, yrityksille kuin kuntalaisille.

Esimerkiksi syyskuussa on tarkoitus pitää tapahtuma, jossa puolankalainen yrittäjä jakaa kokemuksiaan sähköauton latauspisteen asentamisesta. Myös tavallisten ihmisten kodeissa on tarkoitus pitää tapaamisia, joissa voi kertoa vaikka aurinkopaneelikokemuksiaan suoraan muille kuntalaisille.

– Näissä Open Homes -tapahtumissa ihminen voi kertoa, mitä hankaluuksia on ollut, miten tietoa vaikea oli saada. Näin ihmiset voi saada realistista tietoa, eikä tarvitse kuunnella myyjien puolitotuuksia, projektitutkija Tuomas Niskanen toteaa.

Niskanen haluaa myös, että hanke toisi ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön positiivisuutta ilmastoahdistuksen sijaan.

– Me todellakin tähdätään konkreettisiin ilmastotekoihin ja myönteisiin suhtautumiseen ilmaston vastaisessa toiminnassa.

Hankkeen kautta tuodaan myös esiin tietoa siitä, että ilmastoteot voivat tuoda myös selvää rahallista säästöä.

– Pienemmät päästöt ja isommat säästöt. On näissä siis se budjetillinen näkökulma, jos itse ilmastoteot eivät sytytä, jos näin voi sanoa, Tuomas Niskanen sanoo.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)