1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkeologia

Kajaanin Raatikeskuksen rakennustyömaalta löytyi 1800-luvun rakennuksen jäänteitä – arkeologi: "Nyt pitää tehdä vähän salapoliisityötä"

Samalta työmaalta löytyi aiemmin myös saman aikakauden hirsikaivon jäänteet.

Rakennustyömaalta löytyi satoja vuosia vanhan talon perustuksen osa. Kuva: Tapani Rostedt / Kainuun museo

Kajaanin keskustaan rakenteilla olevan Raatikeskuksen kaivannosta löytyi maaliskuussa satoja vuosia vanhan talon perustukset.

Tarkemmin ottaen kaivannosta löytyi hirsiarina, jonka päälle 1700–1800-luvun talojen kiviperustukset ladottiin.

– Jos kivet olisi laitettu suoraan savipatjalle, kivet olisivat uponneet saveen kaikki omaan tahtiinsa. Tämä on vanha rakennustapa, joka esti sen, ettei talo hajoa paikalleen, Kainuun museon arkeologi Tapani Rostedt kertoo.

Samalta työmaalta löytyi aiemmin myös saman aikakauden hirsikaivon jäänteet. Kyseessä ei ole kovin erikoinen löytö, mutta Rostedtin mukaan löydökset voivat auttaa hahmottamaan, miltä Kajaanin keskusta on näyttänyt satoja vuosia sitten.

Rostedt aikoo verrata löytöä vanhoihin Raatihuoneentorin alueelta tehtyihin löytöihin sekä karttoihin.

– Olen tyytyväinen tähän tulokseen, vaikkei se yksittäisenä palasena kerro mitään. Mutta kun palasia aletaan yhdistämään, löydöstä saadaan todennäköisesti paljon enemmän irti. Nyt pitää tehdä vähän salapoliisityötä.

Tapani Rostedtin mukaan rakennustyömaan väki kaivinkonekuskeja myöten ovat toimineet hyvässä yhteistyössä paikanpäällä päivittäin vierailleen arkeologin kanssa.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)