1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puukauppa

Pohjoisen puukauppa odottavalla kannalla – metsänomistajat saavat poikkeustilanteessa monenlaisia tarjouksia puunostajilta

MTK:n kenttäpäällikön mukaan metsäpuoli päässee koronatilanteessa kohtuullisen vähällä.

puukauppa
Harvesteri lumisessa metsässä.
Metsät eivät ole kiinni, vaan työt jatkuvat poikkeustilanteen aikana lähes normaalisti. Kuvituskuva.Niko Mannonen / Yle

Puukauppaa käydään Pohjois-Suomessa odottavissa tunnelmissa. Maaliskuussa puukauppa piristyi hieman, mutta alkuvuoden ostomäärä on edelleen 40 prosenttia viime vuotta perässä.

Kainuun yksityismetsistä on myyty puuta alkuvuoden aikana 276 000 kuutiota, mikä on lähes puolet vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Pohjois-Pohjanmaalla puukauppaa käytiin 605 000 kuution verran, eli laskua viime vuodesta oli 404 000 kuutiota. Lapissa puuta myytiin 286 000 kuutiota, kun viime vuonna samaan aikaan kauppaa käytiin 453 000 kuution verran.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n Pohjois-Suomen kenttäpäällikkö Seppo Miettusen mukaan alkuvuoden hiljaisemman puukaupan taustalla ovat muun muassa edellisvuonna tehdyt suuret kaupat lumituhojen takia sekä metsäteollisuutta jarruttaneet lakot.

– Tällä hetkellä metsänomistajat odottavat, kestääkö koronatilanne viikkoja tai jopa kuukausia. Tosin metsäpuoli on päässyt ja päässee tilanteessa kohtuullisen vähällä, jos isoja sairastumisia ei tule.

Miettusen mukaan työt jatkuvatkin metsässä lähes normaalisti. Puuostojen painopiste on siirtynyt kesä- ja kelirikkokorjuukohteisiin, ja myös teollisuuden kysyntä on kasvanut. Puukaupan painottuminen kelirikkoleimikoihin on näkynyt pienenä kantohintojen elpymisenä myös Pohjois-Suomessa.

Poikkeustilanne tuo kuitenkin muita haasteita metsänomistajille. Miettusen mukaan puukaupat kannattaakin nyt kilpailuttaa, sillä metsänomistajat saavat monenlaisia tarjouksia puunostajilta.

– Hintataso on yksi asia, mutta myös mitta- ja laatutasossa voi olla poikkeamia normaalikaupoista. Niistä syntyy yleensä metsänomistajille tappiota.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi