99-vuotias sotaveteraani ihastuttaa kävelyhaasteellaan – Britannian terveydenhuollolle kerättävä lahjoituspotti on rikkonut kaikki tavoitteet

Sotaveteraani Tom Moore on sanonut haluavansa kiittää tempauksellaan suurenmoisia terveydenhuollon osaajia.

koronavirus
Tom Moore
Brittiveteraani Tom Moore palveli toisessa maailmansodassa.AFP

99-vuotias sotaveteraani Tom Moore on ihastuttanut ympäri maailman kunnianhimoisella varainkeruutempauksellaan.

Armeijasta eläköitynyt brittikapteeni päätti kävellä puutarhassaan Bedfordshiressä 25 metrin matkan yhteensä sata kertaa ennen seuraavaa syntymäpäiväänsä.

Moore saavutti tavoittensa torstaina, miltei kaksi viikkoa etuajassa. Hänen sadas syntymäpäivänsä on 30. huhtikuuta. Moore liikkuu rollaattorilla, koska hän on murtanut aiemmin lantionsa.

Moore on jo kerännyt tempauksellaan Britannian kansalliselle terveydenhuollolle (NHS) noin 12 miljoonan punnan eli 14,8 miljoonan euron lahjoituspotin.

Sotaveteraanin alkuperäisenä tavoitteena oli saada kasaan tuhannen punnan lahjoitus. Jopa 600 000 henkilöä ympäri maailman on tehnyt lahjoituksen.

Moore on halunnut kiittää tempauksellaan "suurenmoista terveydenhuollon henkilökuntaa", jolta hän on saanut apua syöpähoitojen ja lantion murtumisen yhteydessä.

– He ansaitsevat jokaisen pennin, jonka saamme kasaan, Moore sanoi BBC:n mukaan, (siirryt toiseen palveluun) kun keräys ylitti viiden miljoonan punnan rajan.

Terveysministeri: "Toimit inspiraationa meille kaikille"

Moore on alun perin kotoisin Keighleyssä West Yorkshirestä. Hän on koulutukseltaan insinööri. Moore värväytyi armeijaan toisessa maailmansodassa, yleni kapteeniksi ja palveli Intiassa ja Burmassa.

Uutiskanava Sky Newsin Twitterissä julkaisemalla videolla Moore on sanonut jatkavansa kävelyä, vaikka saisi tavoitteensa täyteen ennen syntymäpäiväänsä. Moore toivoo, että ihmiset jatkavat lahjoituksiaan koronaviruksen kourissa olevalle terveydenhuollolle.

– Juttu on niin, että tämän näkymättömän vihollisen edessä meidän on katsottava tulevaisuuteen ja siihen hetkeen, kun olemme voittaneet vihollisen. Ajattelivatpa ihmiset mitä tahansa, tulemme voimaan paremmin. Asiat ovat paremmin tulevaisuudessa, Moore sanoo videolla.

Veteraanin tempaus on saanut kiitosta myös NHS:n lahjoituksia koordinoivalta taholta ja maan terveysministeriltä.

– Kapteeni Tom, toimit inspiraationa meille kaikille, ja me kiitämme sinua, terveysministeri Matt Hancock totesi hallituksen tiedotustilaisuudessa aiemmin.

Hallintoa on kritisoitu siitä, että maan terveydenhuoltosektori on alirahoitettu. Esimerkiksi Britannian sosiaalihuoltojärjestelmän pelätään romahtavan koronakriisissä, kirjoittaa brittilehti The Independent. (siirryt toiseen palveluun)

Lisäys 16.4. klo 11.26 Päivitetty tieto siitä, että Moore on päässyt tavoitteeseensa.

Lisäys 16.4. klo 13.15 Lisätty tieto Britannian terveydenhuollon tilasta.

Lisää aiheesta:

Lue uusimmat tiedot koronavirustilanteesta

Lähteet: Reuters

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus