Hyppää sisältöön

Korona muuttaa myös ramadanin viettoa – moskeijat ovat kiinni ja paastokuukauden huipentavia juhlia ohjeistetaan pidettäväksi vain perheen kesken

Islamilaiset yhdyskunnat ohjeistavat jäseniään ramadanin viettämiseen poikkeusoloissa.

Palestiinalainen Muhammad al-Yaqoubi valmisti tällä viikolla perheensä kanssa lyhtyjä myytäväksi ramadan-kuukauden aikana. Kuva: AOP

Koronavirus tuo Suomessa muutoksia muslimien pyhän paastokuukauden eli ramadanin viettämiseen. Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Anas Hajjarin mukaan ramadan on vallitsevan tilanteen vuoksi hyvin erilainen kuin normaalisti.

Yhdyskunta kuvailee itseään verkkosivuillaan Suomen toiseksi vanhimmaksi yhdyskunnaksi. Sillä on reilut 2 000 jäsentä.

Ramadania eli kuukauden paastoa vietetään tänä vuonna torstai-illasta 23. huhtikuuta alkaen ja se päättyy lauantai-iltana 23. toukokuuta. Muslimit paastoavat ramadanin aikana auringon sarastuksesta auringon laskuun. Id al-Fitr -juhlaa vietetään ramadanin eli paastokuukauden päättymisen kunniaksi. Juhla on kolmipäiväinen ja tuolloin on tyypillisesti järjestetty isojakin yhteiskokoontumisia.

Hajjarin mukaan yhdyskunnan johto on valmistelemassa ohjeistusta jäsenilleen ramadanin viettoon. Ohjeistuksissa noudatetaan Suomen valtion antamaa suositusta, jonka mukaan julkiset kokoontumiset on rajoitettava kymmeneen henkilöön. Yli 10 hengen kokoontumiset ovat pannassa 13. toukokuuta saakka.

Imaami Anas Hajjarin mukaan paastoamisen jälkeen päivittäiset ateriat syödään tänä vuonna perheen kesken, eivätkä ramadanille tyypilliset yhteiset isommat ruokailut tai vierailut ole nykyohjeistuksen mukaan sallittuja. Kuvituskuva. Kuva: Sari Veikkolainen / Yle

Ateriat oman perheen kesken

Imaami Anas Hajjarin mukaan esimerkiksi tavalliset joukkorukoukset eivät tule tänä vuonna kyseeseen, koska moskeija on kiinni.

– Tämä on hyvin suuri muutos, koska olemme tottuneet pitämään rukouksia yhdessä. Ramadanin aikaan vietettävät yörukoukset tehdään nyt kotona sen sijaan, että mentäisiin moskeijaan, hän sanoo.

Hajjarin mukaan paastoamisen jälkeen päivittäiset ateriat syödään tänä vuonna perheen kesken, eivätkä ramadanille tyypilliset yhteiset isommat ruokailut tai vierailut ole nykyohjeistuksen mukaan sallittuja.

– Tänä vuonna ramadanin vietossa korostuu perhekeskeisyys.

Hajjarin mukaan koronavirus otetaan heidän muslimiyhteisössään vakavasti ja annettuja ohjeistuksia noudatetaan.

– Tämä on mahdollisuus tehdä asiat vähän toisella tavalla. Pelolle ei pidä antaa sijaa vaan olla toiveikas tulevaisuuden suhteen, koska joskus tämäkin epidemia loppuu, Hajjar pohtii.

Hajjarin mukaan yhdyskunta on valmis muuttamaan ohjeistustaan, jos valtioneuvosto tai terveysviranomaiset muuttavat nykyisiä linjauksiaan.

Esimerkiksi Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar on vedonnut ramadania viettäviin, että he huomioisivat asiassa koronaohjeistukset ja että kuukauden päättävä Id-juhla vietettäisiin tänä vuonna eri tavalla.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole erikseen antanut ohjeistusta, mitä muslimiyhteisöjen pitäisi ramadania viettäessä koronatilanteessa ottaa huomioon, kerrotaan ministeriön viestinnästä.

Imaami: Ihmiset ymmärtävät tilanteen vakavuuden

Myös Resalatin islamilaisessa yhdyskunnassa on varauduttu muutoksiin ramadanin vietossa. Yhdyskunnassa on noin tuhat shiiamuslimia. Imaami Abbas Bahmanpourin mukaan koronavirusepidemia muuttaa yhdyskunnan ramadanin viettoa suuresti, mutta ihmiset ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Yhdyskunnan hallitus valmistelee parhaillaan ohjeita ramadanin viettäjille.

– Jos tämä olisi tullut päälle kesken ramadanin niin ohjeistuksia olisi ollut ehkä vaikeampi muuttaa. Nyt näyttää siltä, että tämä tilanne jatkuu vielä pitkään, Bahmanpour sanoo.

Yhdyskunnan moskeija on suljettu ja siellä tavallisesti ramadanin aikana järjestettävään ohjelmaan osalllistutaan tänä vuonna etänä verkossa. Myöskään ramadaninaikaisia vierailuja tai ramadanin jälkeen pidettäviä juhlia ei suositella.

– Tämä on iso poikkeama tietenkin tavalliseen.

Juttua muokattu 16.4. kello 20.40 Tarkennettu, että paasto alkaa jo auringon sarastuksesta eikä auringon noususta.

Lue myös:

Helsingissä somalinkielisten koronavirustartunnat ovat selkeästi lisääntyneet, kaupunki ja HUS huolestuneita tilanteesta – Apulaispormestari vetoaa ohjeiden noudattamiseen alkavan ramadanin aikana