Pohjois-Satakunnan sääksikameroissa käy jo kuhina – "Koiraat käyvät kalassa ja pesillä paritellaan tiiviisti"

Poikasensa viime kesänä menettänyt sääksipari Alma ja Ossi on palannut tutulle pesälleen.

linnut
Kaksi sääkseä pesällä.
Sääksipari Alma ja Ossi pesällään Pohjois-Satakunnassa. Luomuksen sääksikamera

Pesimäpuuhat Pohjois-Satakunnan kolmella kameraseurannassa olevalla sääksipesällä ovat alkaneet. Sääksipari Helmi ja Ahti saapuivat jo noin viikko sitten.

Myös kanahaukan hyökkäyksessä poikueensa viime vuonna menettänyt sääksipari Alma ja Ossi ovat palanneet tutulle pesälleen, kertoo intendentti Jari Valkama Helsingin yliopistosta

Ossi on ollut pesällä jo pari päivää. Keskiviikkona saapui puoliso Alma.

–Almasta olimme jo vähän huolissamme. Pelkäsimme, että se on jäänyt matkalle, koska se palaa pesälle yleensä ennen Ossia.

Pesillä on jo koettu pienimuotoista draamaa. Jaalassa rengastettu, yli 24-vuotias naarassääksi koirasseuralaisensa kanssa erehtyi asettumaan Helmi ja Ahdin pesään. Pariskunta sai kuitenkin nopeasti Helmiltä kyytiä.

Ensimmäinen muna ehkä ensi viikolla

Lähipäivinä pesiä rakennetaan ahkerasti.

– Koiraat käyvät kalassa ja pesillä paritellaan tiiviisti. 25. -28. huhtikuuta munitaan ehkä jo ensimmäinen muna.

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen sivuilla voi seurata neljän kalasääskiparin elämää reaaliaikaista kuvaa välittävien kameroiden avulla. Pesistä kolme sijaitsee Pohjois-Satakunnassa ja yksi Lounais-Suomessa.

Pohjois-Satakunnan sääksipesät ovat olleet kameraseurannassa (siirryt toiseen palveluun)jo muutaman vuoden ajan. Lounais-Suomen pesä on seurannassa ensimmäistä vuotta. Otollisinta seuranta-aikaa on varhainen aamu tai ilta-aika.