1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Savonlinnan oopperajuhlat

Oopperajuhlien valmistelu jatkuu yhä normaalisti – "Lipunmyyntiosastolla ei nyt hirveästi tapahdu"

Hallitus linjaa pian, voidaanko ensi kesän festivaaleja järjestää.

Olavinlinnaa rakennetaan jo ensi kesän oopperajuhlia varten. Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä.

Savonlinnan oopperajuhlilla ollaan tyytyväisiä pääministeri Sanna Marinin Ylelle kertomaan tietoon, että hallitus linjaa vielä huhtikuun aikana ensi kesän festivaalien järjestämisestä.

– Tämä on juuri se aikataulu, mitä me on toivottu ja nähty tärkeänä. Me otimme tiedon hyvin positiivisesti vastaan, sanoo oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Strandholmin mukaan kuun vaihde riittää vielä festivaalien kannalta, mutta se tarkoittaa tietysti sitä, että joitakin muutoksia tulisi. Kesän valmistelut ovat jo niin pitkällä, että festivaaleilla pystytään vielä huhtikuun lopussa tekemään päätös, festivaalin toteuttamisesta.

Rakennustyöt Olavinlinnassa ovat jo käynnissä oopperajuhlia varten, myös tulevan kesän kaikki sopimukset on tehty.

– Paketti alkaa olla sillä mallilla, että voisimme aloittaa harjoitukset Savonlinnassa heti kesäkuun alussa, toteaa festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Lipunmyynti pysähtyi kuin seinään

Alkuvuonna oopperajuhlien lipunmyynti oli vielä ennätyslukemissa, mutta pandemian vuoksi myynti on tällä hetkellä pysähtynyt eikä lipunmyynnissä juurikaan ole nyt myyntiä.

Joitakin peruutuksia on tullut, mutta oopperajuhlat ovat jatkaneet lippujen varausaikoja eikä jo varattuja lippuja ole tarvinnut vielä lunastaa normaalilla tavalla.

– Me olemme tietenkin joutuneet miettimään ja varautumaan myös siihen, että festivaali perutaan. Olemme tehneet paljon analyyseja ja laskelmia mitä meidän kannattaa tehdä ja milloin. Mutta niistä me tiedotamme, jos tilanne menee siihen, sanoo Jan Strandholm.

Strandholmin mukaan oopperajuhlien osalta ei haluta tehdä hätiköityjä päätöksiä.

– Me tietysti ymmärretään sen päätöksen vaikutus Savonlinnalle, lähiseudulle ja koko Itä-Suomelle. Me ei missään nimessä haluta peruuttaa oopperajuhlia, mutta samalla meillä on myös iso vastuu meidän yleisöstä ja henkilökunnasta ja kaikista muista. Me olemme vastuussa myös turvallisuudesta, tämä on hyvin hyvin haastava tilanne, pohtii Jan Strandholm.