1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hengityssuojaimet

Pölyä ja myyräkuumetta torjuvista hengityssuojaimista pulaa myös maatiloilla – myyjien varastot ovat tyhjät

Ammattimaisia hengityssuojaimia käytetään maatiloilla ja vapaa-ajan asunnoilla esimerkiksi siiloja tai varastoja siivotessa pölyn ja myyräkuumeen torjumiseksi.

hengityssuojaimet
Päivän vanha sonnivasikka
Vasikka saa rapsutuksia. Arkistokuva. Pasi Takkunen / Yle

Pula ammattikäyttöön sopivista hengityssuojaimista näkyy myös maatiloille ja teollisuuteen tarvikkeita myyvissä yrityksissä.

Valmakaupasta Mikkelistä kerrotaan, että suojaimia odotetaan muutaman viikon päästä, mutta varmuutta saatavuudesta ei vielä ole.

Hankkijalta Mikkelistä hengityssuojainvarasto tyhjeni heti koronatilanteen alussa. Niitä on tilattu lisää, mutta varmaa tietoa uusien toimituksesta ei ole.

– Hengityssuojaimia käytetään useasti esimerkiksi klapien teossa ja jauhojen säkityksessä. Myös aittojen ja siilojen siivouksessa niitä käytetään myyräkuumeen ehkäisemiseksi, kertoo myyjä Marika Hellman Mikkelin Hankkijalta.

Saatavuusongelmia koko Euroopassa

Ammattikäyttöön tarkoitettujen suojainten saatavuusongelmat koskevat tällä hetkellä koko Eurooppaa. Maatilojen lisäksi moni teollisuuden ala ja rakennusfirmat tarvitsisivat hengityssuojaimia. Johanna Purhonen Agripalvelu Ky:stä Juvalta sanoo, että tilanne on todella hankala.

– Suodattimet tietyissä tuoteryhmissä alkavat olla jo loppu. Saatavuudessa voi olla pitkäkin viive. Tehtaat eivät pysty vahvistamaan toimituksia, koska siellä pyöritetään täydellä teholla ja halutaan turvata tietenkin terveydenhuolto, toteaa Purhonen.

Purhonen muistuttaa, että moni maa on asettanut vientikiellon hengityssuojaimille.

– Eli vaikka niitä tuotettaisiin, niin ne pysyvät rajojen sisäpuolella, kertoo Purhonen.

Monilla maatiloilla on käytössään moottoroituja hengityssuojaimia, joihin yleensä on varasuodattimia hankittuna kerralla enemmän. MTK Etelä-Savon johtokunnan varapuheenjohtaja Sanna Hämäläinen sanoo, että hänelle kantautui koronakriisin alussa tietoa siitä, että kertakäyttöhansikkaista oli pulaa.

– Kertakäyttöhansikkaita käytetään joillain maatiloilla esimerkiksi lypsyllä, kun halutaan varmistaa, etteivät bakteerit siirry lehmästä toiseen. Myös vierailijat käyttävät niitä navetassa käydessään, kertoo Hämäläinen.

Kertakäyttöhansikkaiden saatavuus on kuitenkin tällä hetkellä parempi kuin koronakriisin alkaessa.

Lue seuraavaksi