Rauhoittavat lääkkeet riittävät myös korona-aikana – Fimea: "Pula tulee vain, jos pandemia pitkittyy ja koko maailman tuotanto keskeytyy"

Tehohoitoon tarvitaan rahoittavia ja tainnuttavia eli niin sanottuja sedaatiolääkkeitä melkein aina.

lääkkeet
Droppställning
Suomessa lääkkeiden maanhantuojilla, tukkuliikkeillä ja sairaaloilla on velvollisuus varastoida lääkkeitä useamman kuukauden tarpeisiin.Most Photos/dgr

Koronapotilas joutuu tehohoitoon useimmiten keuhko-ongelmien takia, ja silloin tarvitaan myös rauhoittavia, jopa nukuttavia lääkkeitä. Taysin tehohoidon vastuujohtaja, ylilääkäri Sari Karlssonin sanoin: "ihminen ei siedä hengitysputkea 'selvin päin'".

Suomessa uskotaan, että näistä sedaatiolääkkeistä ei tule pulaa, vaikka koronapotilaiden määrä kasvaisi. Niin sairaala-apteekissa kuin lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa ollaan luottavaisin mielin.

Suomessa on puolen vuoden velvoitevarasto

Yksikön päällikkö Timo Mauriala Fimeasta kertoo, että Suomessa on lääkkeiden velvoitevarasto. Siitä huolehtivat lääkkeiden maahantuojat ja tukkuliikkeet sekä sairaalat.

– Antibioottien velvoitevarasto on kymmenen kuukautta ja rauhoittavien kuusi kuukautta. Sama puoli vuotta koskee myös esimerkiksi insuliinia ja kipulääkkeitä, Mauriala kertoo.

Lääkkeiden saatavuutta seurataan tiiviisti myös sairaaloissa.

– Omat varastomme sedaatiolääkkeissäkin ovat hyvällä mallilla. Tietenkin seuraamme tarkasti, miten koronatilanne kehittyy, että ei pääse tulemaan yllätyksiä, sanoo sairaala-apteekkari Marja Iso-Mustajärvi Taysista.

– Pidämme myös koko ajan yhteyttä muiden yliopistosairaaloiden kanssa ja vaihdamme tietoja keskenämme.

Iso-Mustajärven mukaan sedaatioon käytettäviä aineita on muutama ja ne tulevat sairaalaan pääosin kolmen kotimaisen lääketukkurin kautta. Lääkkeiden saanti tai kuljetus eivät ainakaan toistaiseksi ole tuottaneet ongelmia.

Lääkkeiden reitit johtavat Kiinaan tai Intiaan

Suomen lääkkeet ovat pääosin tuonnin varassa. Lääkkeitä valmistetaan myös kotimaassa, mutta silloinkin niiden vaikuttavia tai muita ainesosia tuodaan ulkomailta. Kansainvälisesti lääkkeiden reitit johtavat usein Kiinaan tai Intiaan.

Fimean Timo Maurialan mukaan suomalaisilla ei silti ole syytä huoleen.

– Velvoitevarastoinnin vuoksi meille tulisi pulaa vasta, jos pandemia pitkittyisi kaikkialla ja lääkkeiden tuotanto maailmalla keskeytyisi. Koronatilanteen mahdollinen pitkittyminen meillä kotimaassa ei vielä yksin vie meitä pulaan ja säännöstelyyn.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus