1. yle.fi
  2. Uutiset

Kasvomaskien kysyntä pomppasi myös Lapissa: maskimarkkinoille ryntäsivät niin pipotehdas kuin ompelualan yksinyrittäjätkin

Kemissä pipotehdas pystyy tekemään satoja kasvomaskeja päivässä, ompelimoissa syntyy käsityönä muutamia kymmeniä kappaleita.

koronavirus
Husky Oy:n toimitusjohtaja Marjo Kuparinen ompelukoneen ääressä valmistamassa kasvomaskia.
Husky Oy:ssä pipon valmistus vaihtui kasvomaskien tekoon ainakin toistaiseksi. Ompelukoneen ääressä maskia ompelemassa toimitusjohtaja Marjo Kuparinen.Kimmo Hiltula / Yle

– Yhden nettiuutisen jälkeen kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit myytiin käsistä. Heille pyrimme tekemään maskeja mahdollisuuksien mukaan. Heidän toivon käyttävän ensisijassa verkkokauppaamme, sanoo kemiläisen Husky Oy:n toimitusjohtaja Marjo Kuparinen.

Normaalisti pipoja valmistava Husky Oy muuttui viime viikolla maskien valmistajaksi. Tämä ei Kuparisen mukaan ole jäänyt asiakaskunnalta huomaamatta. Isompia tilauksia yritys on toimittamassa niin kuntiin kuin sairaanhoitopiirillekin.

Tiiviys, läpäisevyys, pesun kestävyys

Viikossa kemiläisyritys valmistaa kaksinkertaiseksi ommeltuja kasvomaskeja 2500–3000 kappaletta. Kuparisen mukaan ainakin toistaiseksi maskien valmistuksessa käytettäviä kankaita on ollut saatavilla. Kasvomaskien on oltava samaan aikaan riittävän tiiviitä, mutta tarpeeksi läpäiseviä.

– Oleellista on, että maskin voi käyttökertojen välillä pestä 90 asteessa, lisää Kuparinen.

Kuparisen mukaan kuluttajien toivotaan koronariskin välttämiseksi asioivan firman verkkokaupassa myymälän asemesta.

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n (STJM) on kerännyt sivuilleen listan jäsenyrityksistään (siirryt toiseen palveluun), jotka valmistavat tai myyvät kasvomaskeja. Listalla on runsas 30 yritystä, joista pohjoisin on kemiläinen Husky Oy.

STJM on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Maskintekijöiden joukosta löytyy myös muotivaateiden valmistajia.

kasvomaski, pipotehdas
Kemiläisen pipotehtaan Husky Oy:n tuotantolinjoilla syntyy nyt kankaisia kasvomaskeja.Husky Oy

Hyvän mallin kehittäminen vei aikansa

Pula kasvomaskeista on saanut suomalaiset ompelijat ryhtymään maskien tekoon. Huskyn lisäksi Lapista löytyy myös muita, pienempiä toimijoita. Heistä yksi on keminmaalainen Maria Ravea, joka on ottanut kasvomaskit mallistoonsa.

Erilaisia malleja on testauksessa niin yksittäisillä ihmisillä kuin yrityksissä työkäytössä.

– Ei ole ihan yksinkertaista löytää mallia, joka on hyvännäköinen ja toimiva sekä kestää useat pesukerrat ilman, että reunat rispaantuu ja kuminauhat kärsii, kertoo Ravea.

Vaikka lopulliset mallit eivät ole selvillä, on Ravean maskeja käytössä niin lähialueella kuin pääkaupunkiseudullakin. Ravean tavoitteena kehittää kasvomaskimallistaan sellaista, että sillä olisi käyttöä korona-aikojen jälkeenkin.

– Olen tehnyt paljon huiveja moottoripyöräilijöiden käyttöön. Ajatuksena on tehdä maskista sellainen, että moottoripyöräilijät ja pyöräiljät voisivat myöhemmin käyttää sitä kasvohuivina, kertoo Ravea.

Maria Ravea tekemänsä kasvomaski kasvoillaan, toinen kädessään.
Keminmaalainen ompelimoyrittäjä Maria Ravea valmistamansa maski kasvoillaan. Jari Peltoperä / Yle

Ravean mukaan valmistusmateriaaleista hankalinta on ollut löytää 90 asteen pesulämpötilan kestävää kuminauhaa. Se on nyt löytynyt. Kuitukangasta on hankittuna, samoin kuin puuvillakangasta.

Kasvomaskien kysyntä on tiivistänyt ompelimoyrittäjien yhteistyötä. Meri-Lapin alueella maskeja tekee muutama ompelija, mutta yhteistyökuviot ulottuvat eri puolille maata.

– Pienet ompelimot tahtovat jäädä isompien jalkoihin hankintoja tehdessä, perustelee Ravea yhteistyön tarvetta.

Työtilaisuuksia on tarjonnut myös mahdollisuus toimia isompien yritysten alihankkijoina

Kauniin kankaan löytyminen ratkaisi

Sinikka Säkkinen, joka on Sodankylässä toimivan Lahjakontin yrittäjä. Ensimmäiset kasvomaskinsa Säkkinen valmisti pari viikkoa sitten.

– En halunnut tehdä maskeja valkoisista tai yksivärisistä kankaista. Mutta onneksi sitten löysin ihania, kauniita kankaita, joista voi maskeja ommella, kertoo Säkkinen.

Ensimmäisenä päivän yhdestätoista valmiista maskista määrä on nyt noussut viidenkymmenen paikkeille. Valmistamistahtiin vaikuttavat toki yrittäjän muut kiireet. Käsiin eivät tuotteet ole jäämässä.

– Tilaukset tulevat pääosin Facebook-kaupan kautta. Erilaiset kotihoitopalvelut eri puolilta maata tilaavat muutamia kymmeniä maskeja, toistaiseksi suurin tilaus on kuusikymmentä kappaletta, sanoo Säkkinen.

Paikallisten asiakkaiden ostokset ovat olleet noin kymmenen maskin luokkaa. Säkkisen maskimalli koostuu kaksinkertaisesta puuvillakankaasta sekä niiden väliin ommellusta suodattavasta viskoosikankaasta.

Ei ole suojain, vaan maski

Kasvomaskit on tarkoitettu lähinnä vähentämään pärskeiden leviämistä, ei suojaamaan käyttäjäänsä.. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta on suositellut maskien käyttöä keinona varjella kanssaihmisiä koronavirukselta julkisilla paikoilla.

Maskit eivät ole hengityssuojaimia eivätkä kirurgin suojamaskeja, joita koskevat omat lakipykälänsä. Kasvomaskeja koskevat samat määräykset kuin kulutustavaroita yleisemminkin.

– Maskien tulee täyttää kuluttajaturvallisuuslain vaatimukset. Tietojenantoasetus määrittelee, mitä tietoja tällaisista yleisistä kulutustavaroista tulee antaa, kertoo ylitarkastaja Asta Koivisto Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Yleisenä kulutustavarana myytävästä kasvomaskista tulee käydä ilmi muun muassa se, että maski ei suojaa käyttäjäänsä eikä se ole henkilösuojain. Koivisto muistuttaa, että kasvomaskista ei muutoinkaan saa antaa kuvaa, että se toimisi minkäänlaisena suojaimena.

Tukes paitsi valvoo myös ohjeistaa yrityksiä. Kasvomaskien valmistaminen on saanut yritykset liikkeelle.

– Olemme aloittaneet Tukesissa kasvomaskeihin keskittyvän Skype-neuvontapalvelun ja ainakin toistaiseksi niihin on riittänyt osallistujia, sanoo Koivisto.

Skype-infoja on tarkoitus (siirryt toiseen palveluun)vielä ainakin ensi viikon tiistaina ja torstaina.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronavirustilanteesta tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi