Perussuomalaiset nosti maskijupakan eduskunnan kyselytunnin pääaiheeksi: "Oletteko valmis eroamaan, ministeri Haatainen?"

Myös Uudenmaan eristyksen päättyminen ja hoivakotien tilanne koronakriisin keskellä puhuttivat eduskuntaa.

Eduskunnan kyselytunti
Kuvassa on perussuomalaisia eduskunnan täysistunnossa.
Huoltovarmuuskeskuksen maskijupakka puhutti eduskunnan täysistunnossa. Kuvassa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ja kansanedustaja Petri Huru kyselytunnilla tänään. Voit katsoa lähetystä klikkaamalla kuvaa.

Eduskunta kokoontui iltapäivällä torstaiseen täysistuntoonsa. Vuorossa oli jälleen myös suullinen kyselytunti yhden "väliviikon" jälkeen.

  • Yle näytti kyselytunnin suorana Yle Areenassa ja Yle TV1:ssä klo 16 alkaen. Voit katsoa lähetyksen tallenteen klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Kyselytunnin avasi tänään edustaja Petri Huru (ps.), joka kysyi hallitukselta Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) pieleen menneestä suojamaskihankinnasta.

Maskijupakka oli selvästi kyselytunnin puhuttavin aihe.

– Kymmeniä miljoonia veronmaksajien rahoja tuhlattiin ostamalla sutta ja sekundaa. Ulospäin välittyi kuva, että ei ollut väliä mitä ostetaan, kunhan ostetaan ja suurella rahalla, Huru sanoi.

– Työministeri Tuula Haatainen (sd.), mitä tiesitte hankinnasta ja kuinka seurasitte sen edistymistä? Onko HVK:ta kehotettu käyttämään muita hankintakanavia kuin yleisesti käytössä olevia?

Haatainen vastasi, että hän on ollut tietoinen siitä, että sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt HVK:lle pyynnöt 12. helmikuuta ja uudelleen maaliskuussa.

– Näistä (julkisuudessa olleista kaupoista) minulla ei ole ollut mitään tietoa ennen kuin luin niistä Suomen Kuvalehden artikkelista. Se oli järkytys minulle ja muillekin. Ryhdyin silloin välittömästi toimeen ja pyysin selvitystä, Haatainen sanoi.

Huru kysyi Haataiselta myös jatkokysymyksessään, olisiko tämä valmis eroamaan. Ministeri ei ottanut asemaansa kantaa.

Haatainen totesi, että HVK on itsenäinen organisaatio, jolla on oma hallituksensa ja operatiivinen johto. Ratkaisuja HVK:ssa on tehty välittömästi, kun tilanne on tullut ilmi.

Tavio: "Milloin hallitus päätti vaihtaa strategiaa?"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio puolestaan kyseenalaisti hallituksen ratkaisun päättää Uudenmaan eristyksen.

– Menette perustuslakivaliokunnan selän taakse, ettekä tuo (eristystä) uudelleenarviointiin. Milloin hallitus päätti vaihtaa strategiaa? Pyrittekö siihen, että laumaimmuniteetti toimii, kun tautipesäke levittää tautia naapurilääneihin? Tavio kysyi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiisti, että kyse olisi muutoksesta strategiassa.

– Juuri eilen viimeksi käsittelimme tätä asiaa eduskuntapuolueiden yhteisessä kokouksessa. Olemme kokoajan pyrkineet estämään taudin leviämistä ja siksi nämä rajoitustoimenpiteet on asetettu. Valtaosa niistä on voimassa edelleen, ne ovat erittäin kovia, Marin sanoi.

– Hallituksen on noudatettava lakia ja purettava rajoitukset heti, kun vaade ei enää täyty. Hallitus kuuli valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeriä, oikeusministeriön kansliapäällikköä ja oikeuskansleria, ja kun heidän arvionsa oli, että eristys on heti purettava, niin tietenkin niin teemme. Emme me kävele näiden arvioiden yli.

Kokoomuksen Vartiainen: Missä viipyy tuki ravintoloille?

Juhana Vartiainen (kok.) kysyi hallitukselta, mikä on tilanne ravintoloille suunnitellun tukipaketin kanssa.

Kun ravintolat päätettiin sulkea väliaikaisella lainmuutoksella, eduskunta hyväksyi yksimielisen lausuman, jonka mukaan lailla säädetään menetysten korvaamisesta ravintoelinkeinolle.

Toistaiseksi tällaista tukea ei kuitenkaan ole luvattu.

– Ministerit, aiotteko katsoa vierestä ravintoloiden konkurssiaaltoa ja uhmata eduskunnan tahtoa?

Työministeri Haatainen vastasi, että ravintola-alan kompensaatiokirjausta on kyllä käyty ministeriössä läpi ja erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja on pohdittu.

Ministerin mukaan ongelmana on se, ettei päällekäin pidä tulla monia erilaisia tukia. Ratkaisujen on Haataisen mukaan oltava myös muiden alojen kannalta reiluja, sillä ravintola-ala ei ole ainoa kärsijä tilanteessa.

– Mutta kaikkea käymme läpi, viimeksi tänään aamulla.

Kyselytunnitkin käydään poikkeusoloissa

Opposition kysymyksiin vastasivat tämään pääministerin ja työministerin lisäksi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sekä opetusministeri Li Andersson (vas.).

Kyselytunneille osallistuu koronavirustilanteen vuoksi tavallista vähemmän sekä kansanedustajia että ministerejä. Eduskuntaryhmät ovat sopineet, että täysistuntosalissa on yhtä aikaa läsnä korkeintaan viisikymmentä kansanedustajaa eikä esimerkiksi äänestyksissä käytetä hyväksi niin kutsuttuja tilapäisiä enemmistöjä.

Eduskunnassa on myös keskusteltu siitä, voitaisiinko täysistunnot ja valiokuntien viralliset kokoukset järjestää poikkeusoloissa niin, että edustajat osallistuvat niihin sähköisten työvälineiden avulla.

Eduskunnan puhemiesneuvosto tiedotti tänään, että emeritusprofessori Mikael Hidéniltä ja professori Veli-Pekka Viljaselta on pyydetty ja saatu lausunnot siitä, mitä muutoksia eduskunnan työjärjestykseen ja mahdollisesti perustuslakiin tarvittaisiin, jotta kansanedustajien etäosallistuminen ja -äänestys olisi mahdollista. Asian selvittäminen jatkuu.

Juttua on päivitetty klo 17 kyselytunnin aiheilla.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 17.4. klo 23 saakka.