1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Chile

Chileläinen kirjailija Luis Sepúlveda kuollut koronavirukseen

Chilen tunnetuimpiin kirjailijoihin lukeutunut Sepúlveda menehtyi sairaalassa Pohjois-Espanjassa, ilmoitti hänen kustantajansa.

Kirjailija Luis Sepúlveda kuvattiin viime vuonna Torinossa. Kuva: Luciano Movio / AOP

Kirjailija Luis Sepúlvedalla todettiin koronavirustartunta kuusi viikkoa sitten, kun hän oli palannut festivaalimatkalta Portugalista takaisin kotiseudulleen Gijoniin, Pohjois-Espanjaan, jossa hän oli asunut jo 20 vuotta.

70-vuotias kirjailija vietiin sairaalahoitoon, mutta hänen tilansa heikkeni ratkaisevasti jo kahdessa viikossa. Hän kuoli sairaalassa Oviedossa tänään torstaina, ilmoittaa hänen kustantajansa.

Sepúlveda oli poliittisesti aktiivinen Chilen kommunistisessa nuorisoliikkeessä ja myöhemmin sosialistien riveissä.

Hän lähti Chilestä pakoon kenraali Augusto Pinochetin sotilasdiktatuuria vuonna 1977 ja asettui Eurooppaan 80-luvulla. Paon syynä oli 2,5 vuoden vankilatuomio maanpetoksesta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn avulla hän pääsi vapauteen, mutta joutui piilottelemaan olinpaikkaansa ja joutui uudelleen pidätetyksi.

Kiertolaiselämää ympäri maailman

Paettuaan synnyinmastaan Luis Sepúlveda kiersi teatteriryhmien mukana Latinalaisessa Amerikassa ja osallistui sandinistien vallankumousliikkeeseen Nicaraguassa.

Yksi vuosi vierähti Amatsoniassa alkuperäiskansojen joukossa. Näistä kokemuksista syntyi hänen tunnetuin kirjansa Vanha mies joka luki rakkausromaaneja. Se kuvaa ihmisen suhdetta luontoon. Kirja on käännetty kymmenille kielille ja siitä on tehty myös elokuva.

Sepúlveda kirjoitti parikymmentä romaania, lasten kirjoja ja teki useita elokuvien käsikirjoituksia.

Hän sai Chilen kansalaisuuden takaisin vuonna 2017.