Hyppää sisältöön

Lentoliikenne jatkunut Suomeen koronasta huolimatta, mutta rajusti supistettuna – Finnair perui viimeisen kaukolennon ennen heinäkuuta

Lentomatkustajien määrä on vähentynyt huhtikuussa odotettua rajummin, ja uusia supistuksia on luvassa myös Keski-Euroopan reiteille.

Hupuilla roskilta suojattu Finnairin matkustajakone Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomen lentoliikenne ei ole täysin pysähtynyt koronavirustilanteen vuoksi. Pohjois-Amerikasta, Aasiasta ja Australiasta pääsee Suomeen Dohan kautta, ja Finnair lentää edelleen Eurooppaan.

Yhtiö on kuitenkin tällä viikolla vähentänyt kesäkuun loppuun asti voimassa olevasta liikennesuunnitelmasta useita vuoroja Keski-Euroopan reiteiltä.

– Tilanne elää koko ajan, matkustusrajoituksia on tullut ja osa poistunut, mutta tämä kysyntätilanne elää voimakkaasti, sanoo Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist.

Yksittäisiä viikkovuoroja on vähennetty Pariisin, Münchenin, Brysselin, Amsterdamin, Zürichin ja Berliinin reiteiltä. Yhtään Keski-Euroopan reittiä ei kuitenkaan ole kokonaan peruutettu.

Sen sijaan kaikki kaukolennot on nyt peruttu kesäkuun loppuun asti, lukuunottamatta rahtilentoja.

Finnair suunnitteli aloittavansa toukokuussa lennot Tokion Hanedan kentälle, mutta heikon kysynnän takia reitin avaamista lykättiin heinäkuun alkuun.

Heinäkuussa toteutuvista lennoista yhtiössä ei ole vielä tehty päätöstä.

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajista suurin osa on kotiin palaavia suomalaisia tai Suomen kautta kotiin palaavia aasialaisia ja australialaisia. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Kaukokohteista palataan Dohan kautta

Valtaosa Suomeen kaukokohteista palaavista matkustajista lentää nyt Persianlahdella sijaitsevan Qatarin kautta. Maan lentoyhtiö Qatar Airways on jatkanut koronapandemian aikana reittilentoja Suomeen, ja Dohan kautta on yhteys Aasiasta, Australiasta ja Pohjois-Amerikasta.

Suomesta lähtevillä lennoilla on matkustanut Dohaan esimerkiksi kotiin palaavia australialaisia, joiden on ollut vaikea löytää kotiutuslentoa Keski-Euroopasta.

Suomessa alkanevat ensimmäisenä lennot Lappiin

Helsinki-Vantaan terminaalin kautta kulkee tällä hetkellä päivittäin noin tuhat matkustajaa, kun vielä alkuvuodesta matkustajia oli päivittäin jopa 50 000 – 60 000. Lentoasemaa ylläpitävä Finavia arvioi, että lentorajoitusten poistuttua kestää pitkään, että lentoliikenne palautuu kriisiä edeltävälle tasolle.

– Hyvin nopeasti lentoyhtiöt aloittavat yksittäisiä reittejä, mutta ennen kriisiä olevaan tilanteeseen palautuminen reittitarjonnan osalta voi viedä yksittäisten kohteiden osalta jopa puolisen vuotta, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Kotimaan lentoliikenteessä ensimmäisenä alkanevat lennot Lapin kentille, jonne on myös paikallismatkustusta.

Tilanne on erilainen varsinkin Oulun eteläpuolella sijaitsevilla kentillä, joiden asiakkaista suurin osa jatkaa Helsinki-Vantaalta edelleen ulkomaille. Näille kentille lentoliikennettä on kannattavaa aloittaa vasta kansainvälisten liikennerajoitusten poistuttua, kun Helsinki-Vantaalta alkavat myös kansainväliset lennot.

Lentoyhtiöt toipuvat kriisistä odotettua hitaammin

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA on synkentänyt arviotaan lentoyhtiöiden toipumisesta kriisistä. Liiton arvion mukaan lentoyhtiöt menettävät tänä vuonna matkustajatuotoista 55 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna, ja rahallisesti menetys on jopa 314 miljardia dollaria.

– Kotimaan lentoliikenne käynnistyy kolmannen vuosineljänneksen aikana ja kansainvälinen liikenne vaiheittain vuoden lopulla, arvioi IATA:n pääekonomisti Brian Pearce.

IATA arvioi, että lentoyhtiöt ovat saaneet palautettua vuoden loppuun mennessä vain noin puolet kaukolennoista, jotka ne lensivät ennen koronapandemiaa.

Tällä hetkellä Euroopan lentovuoroista on peruutettu jopa 85 prosenttia.

Lue lisää:

Artikkelin keskusteluosio on auki lauantaihin kello 23.00:een asti.

.
.