1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkön hinta

Pörssisähkö on selvästi aiempaa halvempaa

Syynä ovat muun muassa Ruotsin ja Norjan runsaat sateet ja leuto talvi.

sähkön hinta
Jouluvalot palavat mökin pihassa.
Sähkön pörssihinta puolittui tammikuussa.Jouki Väinämö / Yle

Markkinasähkö on nyt huomattavasti viime syksyä edullisempaa.

Sähkön hinnan alentumiseen on useita eri syitä. Ruotsissa ja Norjassa satoi runsaasti vuodenvaihteessa. Tammi-helmikuussa oli myös hyvin lauhaa ja sähköä oli tarjolla aiempaa enemmän.

Pohjois-Karjalan Sähkön toimitusjohtaja Jorma Korhonen kertoo, että edellä mainitut seikat pudottivat hintaa pörssimarkkinoilla. Tammikuun aikana pörssihinta puolittui.

Maaliskuussa tuli sitten koronavirus ja sen jälkeen sähkönkulutus on edelleen pienentynyt. Ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että markkinasähkö on siis merkittävästi aiempaa halvempaa.

PKS:n kuukausittain vaihtuvassa Optimi-sähkösopimuksessa energiamaksu on toukokuussa 3,50 snt/kWh. Kuluvan vuoden tammikuussa hinta oli 6,63 senttiä ja esimerkiksi helmikuussa 2019 hinta oli peräti 8,41 snt/kWh.

Toimitusjohtaja Jorma Korhonen luonnehtii kilpailua sähköasiakkaista kovaksi. Hän arvioi kiinteähintaisten pidempien sähkösopimusten suosion laskevan nyt, kun markkinasähkön hinta on alhaalla.

Monet kuluttajat ovat entistä enemmän kiinnostuneita sellaisesta sähkösopimuksesta, jonka hinta riippuu suoraan pörssisähkön hinnasta.

Korhosen mukaan syksyllä sähkön hinta voi olla taas toisessa ääripäässä, mutta tarkkaa hintamuutosta on mahdotonta sanoa etukäteen.

PKS:llä on nykyään noin 80 000 sähkönostaja-asiakasta.

Lue seuraavaksi