Hyppää sisältöön

Poliisi varoittaa valepoliisitoiminnan uudesta muodosta

Itä-Suomen poliisin lisäksi myös Itä-Uudenmaan poliisi kertoo sähköpostihuijauksista.

Huijattavalle oli lähetetty sähköpostia poliisiksi esittäytyneeltä taholta Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Itä-Suomen poliisilaitos varoittaa uudentyyppisestä valepoliisihuijauksesta.

Poliisi kertoo tapauksesta, jossa huijattavalle oli lähetetty sähköpostia poliisiksi esittäytyneeltä taholta. Viestissä oli pyydetty valokuvaamaan pankin avainlukulista ja salasana. Sähköpostin lähettäjänä oli verkkotutkinta.poliisi.fi, joka ei ole poliisin käytössä.

– Ymmärtääkseni sähköpostissa oli linkki, jonka kautta kuva pyydettiin lähettämään, kertoo komisario Mikko Hakkarainen Itä-Suomen poliisista.

Viesti oli kirjoitettu suomeksi ja siinä kerrottiin, että vastaanottajan tililtä oli yritetty siirtää huomattavia rahasummia ulkomaille, minkä takia poliisi tarvitsisi valokuvat avainlukulistasta ja salasanasta. Sähköpostiviestissä oli myös mukana vastaanottajan oikeat henkilötiedot ja tilinumero.

Muita vastaavia tekoja ei ole vielä poliisin mukaan tässä vaiheessa tullut esille.

Poliisi muistuttaa, ettei se kysy koskaan soittamalla tai sähköpostitse pankkitileihin liittyviä tietoja, kuten tunnuslukuja tai muita tilin suojaamiseen tarvittavia tietoja.

Myös Itä-Uudenmaan poliisi kertoo (siirryt toiseen palveluun), että sen nimissä on tällä viikolla lähetetty tekstiviestinä ja sähköpostina tietojenkalasteluviestejä.

Viesteissä vastaanottajalle on kerrottu, että hänen pankkitililleen on murtauduttu ulkomailta käsin, ja että poliisi pyytää lähettämään pankkitilin tunnukset ja tunnuslukutaulukon poliisi.fi -päätteiseen sähköpostiosoitteeseen.

– Huijarit ovat ilmeisesti käyttäneet tekaistuja poliisi.fi-sähköpostiosoitteita. On jälleen muistutettava painokkaasti, että poliisi, luottokorttiyhtiöt ja pankit eivät koskaan lähetä tällaisia viestejä asiakkailleen, Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Mikko Minkkinen sanoo tiedotteessa.

17.4. klo 12:09: Artikkelia täydennetty Itä-Uudenmaan poliisin tiedotteen pohjalta