Hyppää sisältöön

Kysely Lapin yrittäjille: Moni yritys ei palaudu korona-kriisistä

Joka viides kyselyyn vastannut yritys kertoo, että liiketoiminta on loppunut kokonaan korona-tilanteen takia.

Etenkin ravintolat ovat vaikeuksissa koronakriisin myötä. Kuvituskuva. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Moni lappilainen yritys ei palaudu entiselleen koronakriisin jälkeen, käy ilmi Lapin yrittäjien teettämästä kyselystä. Runsas puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi, että heidän liiketoimintansa jatkuu sopeutettuna poikkeustilan jälkeen. Tällaisia odotuksia on etenkin kaupan alalla. Vajaat 40 prosenttia vastanneista uskoo, että liiketoiminta jatkuu aikanaan kuten ennen kriisiä.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä joka viides kertoo, että liiketoiminta on loppunut kokonaan koronatilanteen takia. Yli 60 prosentilla vastanneista liiketoiminnasta on kadonnut vähintään kymmenen prosenttia, joka kolmannella jopa yli puolet.

Yritykset ovat karsineet kulujaan monin tavoin. Vajaa puolet vastanneista on lomauttanut tai aikoo lomauttaa työntekijöitään. Lainojen lyhennysvapaita on käyttänyt useampi kuin joka kolmas ja muita maksujärjestelyjä 30 prosenttia vastanneista yrityksistä.

Lähes puolet vastanneista haluaisi suoraa rahoitusta kriisin yli pääsemiseksi. Eniten suoraa tukea toivotaan matkailu- ja ravintola-alalla.

– Suoraa tukea tarvittaisiin, sillä kaikilla yrityksillä ei ole puskuria hengissä selviämiseen, Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo sanoo.

Lapin yrittäjien kyselyyn vastasi runsaat 600 yritystä Lapista, mikä on vajaat seitsemän prosenttia kaikista yrityksistä. Enemmistö vastanneista oli pieniä, enintään viisi ihmistä työllistävää yritystä. Kysely tehtiin 14.-15. huhtikuuta.

Yksinyrittäjien tuki haussa

Yksinyrittäjät voivat hakea koronakriisin aiheuttamiin talousvaikeuksiin kunnista 2000 euron suuruista tukea. Lapin yrittäjien arvion mukaan Lapissa on arviolta noin 5000 yksinyrittäjää, joista tukea voisi saada noin 3000-4000. Esimerkiksi Meri-Lapissa on runsaat 1800 yksinyrittäjää ja rahaa on jaettavana liki 2,3 miljoonaa euroa.

Tornion kehittämisyhtiö Tem Botnian toimitusjohtaja Marko Alamartimo arvioi, että kunnille tuen maksamiseen myönnetty valtionavustus ei riitä kaikille yksinyrittäjille.

– Jos raha loppuu ja tuen hakijoita on enemmän, niin ei ole vielä tiedossa, että miten silloin toimitaan. On oletettavaa, että rahaa tulee lisää jos tarvetta on.

Alamartimon mukaan voidaan olettaa, että kaikilla yksinyrittäjillä ei ole tarvetta tai edellytyksiä tuen hakemiseen.

Lapin kunnista suurin osa on avannut yksinyrittäjien tuen haettavaksi. Juttua tehdässä tuki ei ollut haettavissa vielä viidessä Lapin kunnassa.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.