1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etätyö

Edustaja etätöissä

Kansanedustajat on totuttu näkemään kokoustamassa huolitelluissa asuissaan, mutta etätyöarki näyttää hieman erilaiselta. Mennään katsomaan.

Kansanedustajat voivat tehdä etätöitä koronainfektioiden torjumiseksi. Asiasta linjasi eduskunnan puhemiesneuvosto maaliskuun lopulla.

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä on aloittanut työpäivänsä aamulla klo 8.00. Hän pitää kiinni rutiineista, vaikka on kotona.

Köntän aamu alkaa kahvilla, oltiinpa kotona tai eduskuntatalolla. Arki tosin on muuttunut. Perinteisen lainsäädäntötyön tilalla on akuutteja ratkaisuja huutava koronakriisi.

Viime viikkoina hän on käynyt Helsingissä vain maksimissaan muutamana päivänä valiokuntien kokousten ja muiden pakollisten menojen vuoksi. Kotiympyrät ovat tulleet tutuiksi.

Kotioloissa Könttä viihtyy mukavissa vaatteissa. Virallisemmat etäpalaverit vaativat ryhdikkäämpää pukeutumista – siihen kansanedustaja on keksinyt ratkaisun. Hän pukee rentojen shortsien pariksi kauluspaidan ja neuleen.

Ensimmäisessä kotoa suoritetussa etäkokouksessa lähdin hakemaan lisää kahvia. Ymmärsin onneksi, etten voi nousta kameran edessä, vaan pitää sujahtaa sivusta.

Joonas Könttä, keskusta

Vielä viimeinen vilaus kännykkäkameraan. Kun look on mintissä, palaveri voi alkaa.

Uskon, että etäkokoukset jäävät joiltain osin eduskuntatyöhön tulevaisuudessakin. Moni asia hoituu nopeammin ja aikaa säästyy muulle työlle. Kaikkea etänä ei voi kuitenkaan hoitaa tietoturvasyistä.

Joonas Könttä, keskusta

Könttä tunnustaa olevansa yksi niistä, jotka lisääntynyt kotoilu on saanut tekemään ruokaa kotona. Varsinkin viikonloppuisin hän pyrkii valmistamaan vaativampia ruokalajeja. Tässä syntyy välipalasmoothie.

Kansanedustajan työ ei tunne työaikoja. Sammutettuaan työkoneensa, Könttä harrastaa urheilua ja liikkuu mielellään luontopoluilla.

Epidemiatilanteen aikana kansanedustajan on tehtävä etätyöstä poissaoloilmoitus (siirryt toiseen palveluun), vaikka tilastoinnissa se lasketaan läsnäoloksi. Etätyön tekeminen on tässä tilanteessa eduskuntatyöhön liittyvä tehtävä.

Edustajista on täysistuntojen aikaan istunnosta riippuen työskennellyt muualla kuin istuntosalissa jopa 69-132 edustajaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jouni Kotiaho asuu Jämsässä. Nyt työt hoituvat kotipöydän ääressä.

Hänen etätyörupeamansa on sujunut tekniikan osalta hyvin, mutta alku meni tavallisen flunssan kourissa.

Olen tottunut kiertämään hyvin paljon ihmisten parissa pitkin maakuntaa. Sitä kaipaan nyt kaikkein eniten.

Jouni Kotiaho, perussuomalaiset

Yksi asia etätyöpisteestä ei kuitenkaan onnistu. Äänestäminen. Kotiahon mukaan eduskuntaryhmä on varmistanut, että valiokunnissa on koko ajan läsnä riittävä miehitys.

Eduskuntaryhmien välillä on toistaiseksi voimassa herrasmiessopimus. Täysistunnoissa ei käytetä hyväksi satunnaisia enemmistöjä, joten läsnäolo ei ole välttämätöntä. Näin ei voi kuitenkaan jatkua määräänsä enempää!

Jouni Kotiaho, perussuomalaiset

Kotiahon mielestä etätyö ole niin tehokasta kuin fyysinen paikallaolo kokouksissa. Tilanteeseen on kuitenkin sopeuduttava.

Etätyö sopii myös kansanedustajalle tilapäisesti, muttei kovin pitkäaikaisesti.

Jouni Kotiaho, perussuomalaiset

Vapaa-aikansa Kotiaho viettää puolisonsa koiria hoitaen ja saunoen. Hän kokee vaikeana sen, ettei omaa iäkästä äitiä pääse tällä hetkellä tapaamaan.

Vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrén on kotoisin Keski-Suomesta, mutta tekee tällä hetkellä etätöitä asunnollaan Helsingissä.

Hän on tehnyt työnsä pääasiassa etänä parin viikon ajan, mutta osallistunut valiokuntien kokouksiin paikan päällä. Kotitoimistolla jalkoja lämmittävät tädin tekemät tossukat.

Työmäärä ei ole vähentynyt, mutta työ on muuttanut muotoaan. Tapaamispyynnöt ovat nyt minimissään ja asiantuntijoita kuullaan myös videon välityksellä.

Bella Forsgrén, vihreät

Näin sujuu Kelan valtuutettujen työvalionkunnan kokous. Forsgrénin mukaan korona pani eduskunnan tekemään kerralla suuren digiloikan. Hän toivoo, että hyväksi havaitut käytännöt pidettäisiin mielessä tulevaisuudessakin.

Eduskunta on vanha instituutio. Nyt kun on otettu tällainen harppaus, voitaisiin työtapoja päivittää mielestäni laajemminkin.

Bella Forsgrén, vihreät

Forsgrén on huomannut työn aikatauluttamisen ja rutiinien tärkeyden. Esimerkiksi blogikirjoitusten tekemiselle on kalenteroitava oma hetkensä. Aikaa täytyy jäädä myös palautumiseen.

Luonto tuo helpotusta koti-ikävään.

Olen kotoisin maalta pieneltä kylältä. Mieleeni tulee rauha, kun pääsen metsään ja luontoon.

Bella Forsgrén, vihreät

Kotoilu on innostanut leipomaan ja kokkaamaan – jopa liikaakin, sillä Forsgrén on isosta perheestä. Nyt herkkuja verottamaan eivät ole päässeet edes ystävät.

Tekijät

Jonna Karjalainen

Kuvat ja videot

Niko Mannonen / Yle, Jouni Kotiahon kotialbumi, Bella Forsgrénin kotialbumi

Julkaistu 18.4.2020

Lue seuraavaksi