Eropaineen alla oleva Kristiina Tikkala: "Olen vain yksi helmi helminauhassa Kolarin kunnanjohtajia, jotka yritetään savustaa ulos"

Kunnanjohtaja Kristiina Tikkala ei aio hyväksyä hänelle esitettyä päättämissopimusta, koska se on Tikkalan mukaan lainvastainen.

Kolari
Kolarin kunnanjohtaja Kristiina Tikkala
Kristiina Tikkala aloitti Kolarin kunnanjohtajana tammikuussa 2019.Milla Salo / Kolarin kunta.

Kolarin kunnanjohtaja Kristiina Tikkala kritisoi rajusti Kolarin kuntapäättäjien toimia. Kolarin valtuusto äänesti epäluottamuksesta Tikkalaa kohtaan huhtikuun alussa äänin 13 - 8.

Epäluottamuksen syyksi esitettiin muiden muassa ongelmat johtamistaidoissa.

Tikkala kertoo tiedotteessaan havainneensa aivan omanlaisensa kuntakulttuurin, kun aloitti kunnanjohtajana tammikuussa 2019.

– Yhteistyöni vaikeutui kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston puheenjohtajien kanssa sen jälkeen, kun aloin puuttua Kolarin kunnan kulttuuriin. Siihen kuului muiden muassa se, että kunnanjohtajalta pimitettiin systemaattisesti asioita, Tikkala toteaa.

"Järjestelmällistä savustamista"

Tikkala puhuu ajojahdista, joka kärjistyi "järjestelmälliseksi savustamiseksi" viime syksynä. Tikkalan mukaan hän ei tuolloin saanut esimieheltään eli kunnanhallituksen puheenjohtajalta Helena Kaikkonen-Tiensuulta (kesk.) tietoa kritiikin syistä.

– Hänen vastauksensa kysymykseeni väitetyn luottamuspulan syystä oli kerta toisensa jälkeen, että hän ei tiedä mistä on kysymys.

Tikkala kertoo sittemmin käyneensä asioita läpi puheenjohtajiston kanssa. Varsinainen johtajasopimuksen mukainen keskustelu käytiin vasta maaliskuun alkupuolella. Tikkala kritisoi sitä, että keskustelua ei käyty ennen kuin tilanne oli niin pitkällä, että Tikkalan erottamista jo valmisteltiin.

Johtamisesta esitettyä kritiikkiä Tikkala kuvailee itse "johtamiseen liittyviksi näkemyseroiksi".

– Se, mitä minulle on kerrottu tapahtumista useiden edeltäjieni toimikausien aikana, tukee käsitystäni, että olen vain yksi helmi pitkässä helminauhassa Kolarin kunnanjohtajia, jota yritetään ”savustaa” ulos.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja: Selkeitä ongelmia, ei näkemyseroja

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Helena Kaikkonen-Tiensuu kiistää, että ristiriitojen taustalla on näkemyserot siitä, millaista johtamisen tulee olla.

– Johtaminen on kriisissä eikä kyse ole näkemyseroista vaan siellä on selkeitä ongelmia. Esimerkiksi johtoryhmä on joulukuussa pistetty tauolle ja syynä oli se, ettei johtoryhmässä ollut yhteistyön mahdollisuutta.

Kaikkonen-Tiensuu kertoo yllättyneensä Tikkalan väitteestä, että kunnanjohtajalta pimitettiin tietoa.

– Meillä oli viikottain palaveri eikä Kristiina koskaan ottanut tällaista esiin.

Kaikkonen-Tiensuu sanoo savustamisen sijaan etsineensä aktiivisesti ratkaisua syksyn ajan. Johtajasopimuksen mukaista keskustelua yritettiin hänen mukaansa järjestää Tikkalan kanssa tammikuusta alkaen, mutta aikataulut eivät eri syistä johtuen sopineet Tikkalalle.

Tikkala ei hyväksy erosopimusta

Tikkalalle annettiin perjantaihin 17.4 asti aikaa ilmoittaa, hyväksyykö hän päättämissopimuksen ja irtisanoutuu vapaaehtoisesti. Tuolloin hän saa erorahan, joka vastaa puolen vuoden palkkaa.

Tikkala ei aio hyväksyä esitettyä sopimusta vaan pitää sitä lainvastaisena. Tikkalan asiamies, asianajaja Kirsi Eksymä toteaa Kolarin kunnanhallitukselle osoitetussa kirjeessä, että sopimus on lainvastainen esimerkiksi irtisanomisajan suhteen eikä noudata Tikkalan kanssa tehtyä johtajasopimusta. Eksymä kysyykin kunnan valmiutta neuvotella päättämissopimuksesta uudestaan.

Kaikkonen-Tiensuu ei vielä osaa sanoa, mitä sopimukselle tehdään mutta hän pitää mahdollisena että sitä voidaan muuttaa joiltain osin.

Jos Tikkala ei eroa, valtuusto asettaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan irtisanomista. Siinä tapauksessa erorahaa ei makseta.

Tikkala aloitti Kolarin kunnanjohtajana tammikuussa 2019. Hänet valittiin tehtävään yli 20:n hakijan joukosta. Lopullinen valinta oli lähes yksimielinen.

Kokoomustaustainen Tikkala on toiminut aiemmin johtotehtävissä esimerkiksi Liikennevirastossa ja Suomen ympäristökeskuksessa.