Hyppää sisältöön

HVK:n Onni Sarmasteelta tilaamat kasvosuojaimet käyttökieltoon allergiareaktioiden takia – Sarmaste: Miksi maskeja ei toimitettu minulle?

Samassa erässä olevia suunenäsuojaimia on jaettu ympäri Suomen.

Huoltovarmuuskeskuksen välittämä kuva Etelä-Suomessa sijaitsevasta varmuusvarastosta. Kuvituskuva maaliskuun lopulta. Kuva: Huoltovarmuuskeskus
Tekijät

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä vastaanotti Huoltovarmuuskeskuksen lähettämät suu-nenäsuojaimet eli niin sanotut kirurgiset maskit tämän viikon keskiviikkona. Suojia ei ehditty ottaa käyttöön, sillä ne laitettiin käyttökieltoon jo seuraavana päivänä.

– Suojat aiheuttivat muilla paikkakunnilla hoitajille allergisia iho-oireita, emmekä voineet ottaa niitä käyttöön, sanoo kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen.

Kyseiset tuotteet ovat kuntayhtymän tietojen mukaan osa Kiinasta saapunutta erää. Samassa erässä olevia suojaimia on jaettu ympäri Suomen.

HUS Logistiikan toimialajohtaja Jyrki Putkonen vahvistaa asian. Hänen mukaansa käyttökieltoon asetetut suojaimet ovat Huoltovarmuuskeskuksen tilaamasta erästä, johon liittyvistä sotkuista on avattu myös rikostutkinta. Suojaimet tilattiin liikemies Onni Sarmasteelta ja kauneusyrittäjä Tiina Jylhältä.

Tieto suojien käyttökiellosta tuli Ylä-Savon sote kuntayhtymään Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin turvallisuuspäälliköltä Olli Siitoselta, joka oli puolestaan saanut asiasta ilmoituksen Huoltovarmuuskeskukselta.

Huoltovarmuuskeskus kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että allergiareaktioiden lisäksi hoitajat ovat kertoneet poikkeavasta hajusta. Havainnot ovat koskeneet vain osaa maskeista, mutta niitä on tullut useasta eri paikasta.

Suojat ovat käyttökiellossa koko maassa, kunnes allergiaoireiden syy saadaan selvitettyä. VTT testaa suojien kuntoa.

Suojaimet on jaettu viiden yliopistollisen sairaanhoitopiirin kautta hoivayksiköihin ja kotihoitoon.

Kuntayhtymä tarkensi suojien käyttöön liittyviä ohjeitaan

Ylä-Savon soten hoitohenkilökunta on saanut kasvosuojien käyttöön ristiriitaisiakin ohjeita. Aluksi ohjeistettiin, että suojia käytetään vain siinä tapauksessa, että asiakkaalla on oireita.

Myöhemmin ohjeistettiin, että myös muissa tilanteissa olisi hyvä käyttää suojia.

Kuntayhtymä antoi tänään uuden yhdenmukaisen ohjeen, jonka mukaan kaikkien hoivakodeissa vuorossa olevien hoitajien tulee käyttää suojaimia. Ohje otetaan käyttöön viikonlopun aikana.

Jotta suojia riittää kaikille, lähetettiin alueen hoivakoteihin täydennystä. Hoitajien käytössä on nyt kevyitä suunenäsuojaimia, FFP2- ja 3-tyyppisiä suojaimia sekä essuja, käsineitä ja desinfiointiaineita.

– Meillä on tänään aamulla lähtenyt kuormat kaikkiin meidän alueen hoivakoteihin. Nyt olemme sitten omien suojien varassa, ja toivottavasti saamme niitä pian lisää, Pekkanen sanoo.

Ylä-Savon sote kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen kertoo Ylelle, että Huoltovarmuuskeskuksen toimittamat suojat aiheuttavat henkilökunnalle allergisia reaktioita. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Sarmaste: "Miksei maskeja ole toimitettu minulle?"

Allergisia reaktioita aiheuttaneet maskit Yle Uutisten tietojen mukaan toimittanut Onni Sarmaste haluaa testata maskit itse allergian osalta.

– Maskeja ei ole palautettu minulle enkä ole voinut itse testauttaa niitä allergian osalta.

Sarmaste epäilee, että käyttökiellon taustalla olisikin työ- ja elinkeinoministeriö, joka on joutunut jupakan keskelle, koska se vastaa Huoltovarmuuskeskuksen toiminnasta.

Aiheesta on mahdollista keskustella 18.4.2020 klo 23:een asti.

Juttua korjattu 17.4. klo 15.11 : Korjattu otsikosta Onni Sarmasteen nimi. Aluksi otsikossa luki väärin Olli Sarmasteelta.

Juttua korjattu 27.4. klo 16.00: Otettu pois sanapari "viime viikolla" lauseesta "HUS Logistiikan toimialajohtaja Jyrki Putkonen vahvistaa asian. Hänen mukaansa käyttökieltoon asetetut suojaimet ovat Huoltovarmuuskeskuksen tilaamasta erästä". Tilaus on tehty jo aiemmin.

Lue myös:

Huoltovarmuuskeskuksen kohukaupat puretaan suurelta osin – tuore selvitys antaa moitteet johdolle muun muassa taloussääntöjen rikkomisesta