Karanteeni on kestänyt Ranskassa jo yli kuukauden: "Varaudun viettämään koko kesän kotioloissa", sanoo pariisilainen Hélène Ylelle

Maailman suosituin turistimaa Ranska varautuu kymmenien miljardien eurojen tappioihin ravintola- ja hotellialalla.

Ulkomaat
Kuvassa on näkymä koronaviruksen varjossa elävään Pariisiin.
Louvren pyramidin edusta on Pariisissa täysin autio.Juha Nurminen

PARIISI Ranskan pääkaupunki Pariisi on erikoinen näky ilman kahviloiden terasseilla istuvia ihmisiä ja nähtävyyksiä kuvaavia turisteja. Taidemuseo Louvren edusta, Champs-Élysées-bulevardi ja Tuileries-puisto ovat täysin autioita.

Ranskassa on ollut jo yli kuukauden voimassa tiukka ulkonaliikkumiskielto ja ruokakauppoja lukuun ottamatta kaikki liiketilat on suljettu. Kotoa saa poistua ainoastaan välttämättömille asioille.

– Pariisi on muuttunut aavekaupungiksi. Tuntuu todella kummalliselta kävellä pitkin normaalisti vilkkaita katuja, joista on yhtäkkiä kadonnut kaikki elämä, sanoo Nadja-niminen vanhempi pariisilaisnainen.

Kuvassa on näkymä koronaviruksen varjossa elävään Pariisiin.
Pariisilaisrouva Nadja sanoo tunnelman kaupungissa olevan aavemainen.Juha Nurminen

Hän sanoo olevansa yhtä aikaa huolestunut ja kyllästynyt.

– Totta kai koko tämä tilanne pelottaa. En usko, että normaalielämään päästään palaamaan vielä pitkään aikaan – ei ainakaan vielä kuukauden kuluttua.

Epätietoisuus ulkonaliikkumiskiellon kestosta stressaa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on lupaillut, että liikkumisrajoituksia voitaisiin purkaa asteittain 11. toukokuuta alkaen. Tuolloin osa lapsista pääsisi kouluun ja osa aikuisista työpaikoilleen.

Presidentti tai hallitus eivät ole kuitenkaan kertoneet kieltojen purkamisesta tämän tarkemmin. Epätietoisuus harmittaa ja stressaa ranskalaisia.

– Tiedottaminen on ollut mielestäni hyvin epämääräistä. Ulkonaliikkumiskiellon kohtalosta ei ole tullut ainakaan minulle oikein minkäänlaista selvyyttä, tuhahtaa pariisilainen Hélène.

Kuvassa on näkymä koronaviruksen varjossa elävään Pariisiin.
Pariisin kadut ovat lähes tyhjät.Juha Nurminen

Hélène sanoo viimeisen kuukauden tuntuneen hyvin pitkältä.

– Kaipaan ulkoilmaa ja muiden ihmisten seuraa todella kipeästi. Varaudun kuitenkin viettämään koko kesän sisätiloissa, vaikka se on hirvittävä ajatus.

Pariisin pikkubistrot ovat pahimmassa pulassa

Ranskan kahvilat ja ravintolat pysyvät kiinni vielä useita kuukausia, ilmoitti presidentti Macron viime viikolla. Hotellit saavat olla auki, mutta niillä ei ole asiakkaita.

Kriisin pitkittyminen huolettaa maan laajaa turismisektoria, joka arvioi koronaepidemian aiheuttavan alalle jopa 40 miljardin euron tappiot.

Kuvassa on näkymä koronaviruksen varjossa elävään Pariisiin.
Pariisi on yksi maailman suosituimmista turistikohteista ja koronakriisi aiheuttaa alalle miljarditappiot.Juha Nurminen

Ranska on maailman suosituin turistikohde. Hotelli- ja ravintola-ala työllistää yhteensä satojatuhansia ihmisiä, joista lähes kaikki on nyt lomautettu.

Erityisen hankala tilanne on pääkaupungissa Pariisissa, jossa vuokrat ovat korkeat.

Pienen pariisilaisbistron omistava Nicolas Haag katselee huolestuneena laskupinoa. 20ème Art -ravintola on ollut kiinni yli kuukauden, mutta maksut juoksevat.

– Viime viikolla presidentti ilmoitti, että ravintolat pysyvät kiinni ainakin heinäkuuhun asti. Se oli surullinen tieto, vaikka ei kovin yllättävä, Nicolas Haag sanoo.

Kuvassa on mies.
Ravintoloitsija Nicolas Haag pyörittelee tyhjässä ravintolassaan päättään laskupinolle.Juha Nurminen

“Toivon, ettei Pariisi muutu ketjuravintoloiden kaupungiksi"

Haag sanoo koko tämän ja viime vuoden olleen muutenkin hyvin hankalia. Viime talvena Ranskaa koetteli historiallisen pitkä julkisen liikenteen lakko, jonka vuoksi ihmisten rahat kuluivat ravintolalounaiden sijaan taksimatkoihin.

Viime keväänä Pariisin arkea sotkivat puolestaan niin kutsutun keltaliiviliikkeen mielenosoitukset.

– Minä ja moni muu ravintoloitsija toivoi tämän kevään ja kesän myynnistä pelastusta. Sää on täydellisen kesäinen, mutta kaikki istuvat lukittuina koteihinsa, Haag huokaa.

Kuvassa on näkymä koronaviruksen varjossa elävään Pariisiin.
Tuileries ja kaikki muut Pariisin puistot ovat olleet jo yli kuukauden suljettuina.Juha Nurminen

Ranskalainen ravintola-alan etujärjestö on arvioinut, että jopa joka neljäs ravintola saattaa joutua sulkemaan ovensa koronakriisin seurauksena lopullisesti.

Hankalimmassa tilanteessa ovat juuri 20ème Art -ravintolan kaltaiset perinteiset bistrot, joiden selviytyminen riippuu päivittäisestä asiakasvirrasta.

– Isoilla ketjuilla ja pääomasijoittajilla riittää rahaa, jota pumpata omistamiinsa ravintoloihin. Toivon kuitenkin, ettei Pariisi muutu pelkäksi ketjuravintoloiden ja pikaruokapaikkojen kaupungiksi, ravintoloitsija Haag miettii.

Ranskan hallitus on onneksi luvannut ravintoloille tukea palkkojen ja muiden juoksevien kulujen maksuun. Ravintolayrittäjät toivovat, että tukea maksettaisiin myös akuutin kriisin jälkeen.

– Pitää myös toivoa, että pariisilaiset uskaltavat tulla kriisin päätyttyä taas lounaalle ja illalliselle korttelibistroihinsa, Haag sanoo.

Lue lisää:

Eiffel seisoo yksinäisenä, London Eye on pysähdyksissä – katso videolta, miten korona tyhjensi maailman metropolit

Koronakriisi on saanut ranskalaiset ostamaan lähiruokaa ja pariisilaiset haaveilemaan maaseudun avaruudesta