Suomen suurimmassa virtuaalikuorossa yhdistyvät 1 120 laulajan äänet – Ensimmäisenä kappaleena kajahtaa Pave Maijasen Pidä huolta

Virtuaalikuorolaulun suosio yllätti kuoronjohtajan itsensäkin.

kuoromusiikki
Yhdistettynä monta pientä selfie-kuvaa ihmisten kasvoista.
Virtuaalikuoro keräsi mukaan laulajia monenlaisista taustoista. Etänä laulaminen vaatii nuottien hallitsemista ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn.Miika Granholm, Aventur

Kun koronatilanne pysäytti kuorolaulajien harjoittelumahdollisuudet kuin seinään, helsinkiläisessä Aventur-kuorossa alettiin miettiä, mitä nyt voitaisiin tehdä, ettei koko kevätkausi loppuisi jo maaliskuussa.

Ratkaisuksi keksittiin yhdistää kuorolaiset verkon välityksellä yhdeksi virtuaalikuoroksi.

Biisiksi valikoitui Pave Maijasen Pidä huolta, ja kuorolaiset nauhoittivat kukin tahollaan oman lauluosuutensa, ja ne yhdistettiin yhdeksi kuoroteokseksi.

Sitten juttu alkoi kasvaa.

– Lähti ajatus, että haastetaan muut mukaan Suomen suurimpaan virtuaalikuoroon. Ei mennyt kauaakaan, kun Facebook-ryhmässä, johon kutsuimme osallistujia, oli useampi tuhat laulajaa. Heistä 1 120 laittoi videon määräaikaan mennessä, ja niistä on nyt sitten koottu tällainen yhtenäinen soiva tiimi, kertoo Aventurin taiteellinen johtaja Miika Granholm.

Mukaan lähteneiden määrä yllätti Granholmin itsensäkin. Hän sanoo alunperin ajatelleensa, että osallistujia saattaisi lähteä projektiin ehkä parisataa.

Tänään lauantaina 18.4. kello 16 Youtubessa (siirryt toiseen palveluun) julkaistaan Virtuaalikuoron 1 120-henkinen sovitus kappaleesta Pidä huolta.

Itsenäistä kuorotyötä

Mukaan virtuaalikuoroon lähti paljon kuoroharrastajia niin klassisista kuin viihdekuoroistakin, sekä esimerkiksi lauluyhtyeitä. Myös muutama musiikkiopisto ja koulu mainosti projektia tahollaan ja sai väkeä lähtemään mukaan.

– Yhdistävänä tekijänä on, että kaikki osasivat lukea nuotteja ja pystyivät tekemään tämän melko itsenäisesti. Yhtenäisiä harjoituksia ei pystytty isolle ryhmälle tietenkään tekemään, Granholm sanoo.

Projekti oli iso ponnistus.

Työtä organisoitiin Facebook-ryhmässä, jaettiin ohjeita, vastattiin kysymyksiin ja toimittiin teknisenä tukena.

Myös 1 120 videon editoimisessa yhdeksi soivaksi kuorokappaleeksi oli valtavasti työtä. Koko materiaalin käsittelemiseksi koottiin nelihenkinen tiimi.

– Ensin piti vähän pienentää videoita, koska niitä tuli monessa eri koossa ja formaatissa. Kun kaikki oli laitettu yhteen formaattiin, niistä koottiin vähän isompia kokonaisuuksia ja lopulta sitten kokonainen video, Granholm kertoo.

Seuraavaksi perinteisempää?

Lukkoon lyötyjä jatkosuunnitelmia virtuaalikuorolla ei vielä ole.

– Editointitiimi on suunnilleen yötä päivää tehnyt töitä omalla ajallaan normaalien päivätöidensä lisäksi viimeiset kaksi viikkoa. Nyt vedetään vähän happea, Granholm naurahtaa.

Ideoita on kuitenkin jo heitelty, ja toiveissa on, että tämä ei jäisi virtuaalikuoron viimeiseksi isoksi ulostuloksi.

Granholm sanoo, että hän edustaa itse enemmän pop-rock-puolta, mutta virtuaalikuoron osallistujissa on paljon perinteisiin kuoroihin kuuluvia ihmisiä.

– Voisimme tehdä ehkä jonkin perinteisemmän kuorosovituksen tähän väliin ja tuoda sen tällaiseen massiiviseen virtuaaliympäristöön, hän heittää.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus