Herätys: Kesälomia voidaan joutua perumaan, yrittäjyys kiinnostaa yhä useampia nuoria, Tanska ja Norja alkavat purkaa koronarajoituksia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pyyhkeitä laiturin penkillä
Epäselvyys tulevan kesän lomista liittyy ennen kaikkea sote- eli sosiaali- ja terveydenhoitoaloihin.Tanja Heino / Yle

Satojentuhansien suomalaisten kesäloman kohtalo on yhä epäselvä

Kesälomakausi alkaa puolentoista viikon päästä, mutta monien suomalaisten kesäloman kohtalo on vielä täysin auki. Tilanne koskettaa etenkin kriittisillä aloilla eli esimerkiksi terveydenhuollossa, sosiaalialalla, poliisissa ja pelastustoimessa työskenteleviä suomalaisia. Joidenkin lomia voidaan joutua perumaan.

Lasten hätä ja ihmisten yksinäisyys jäävät nyt piiloon

lapsi leikkii hiekkalaatikolla
Nuorten, perheiden ja yksinäisten kohdalla haasteena on tunnistaa ihmisten avuntarve.Marja Väänänen / Yle

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset suojelevat erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, mutta monia lapsiperheitä ja yksinäisiä ihmisiä ne kuormittavat. Asiantuntijat korostavat, että taloudellista tukea ja sosiaalista keskusteluapua pitää saada nopeasti sitä tarvitseville. Esimerkiksi HelsinkiMission vapaaehtoiset tukihenkilöt auttavat lapsiperheitä, yksinäisiä nuoria ja vanhuksia.

Nuoret hakevat työltä merkitystä ja vapautta

Verhoilija Lilly Nysten työskentelee.
Verhoilija Lilly Nysten pehmustaa parhaillaan vanhan laiskanlinnan istuinta ja uusii tuolin päälliskankaan. Työhön menee muutama päivä. Eleni Paspatis / Yle

Tänään julkaistun Nuorisobarometrin mukaan entistä useampi 15–29-vuotias nuori sanoo haluavansa kokeilla yritystoimintaa jossain vaiheessa. Nuorista lähes yhdeksän kymmenestä pitää työtään merkityksellisenä, ja yhtä moni on innostunut työstään. Erityisen merkitykselliseksi työnsä kokevat juuri yrittäjinä toimivat nuoret. Barometrin mukaan naiset kokevat työelämässä miehiä enemmän kuormittuneisuutta.

17 kuollut ampumavälikohtauksessa Kanadassa

Poliiseja
Nova Scotiassa lauantai-iltana tapahtunut ammuskelu on koko Kanadan historian verisin ampumistapaus. Tim Krochak / AFP

Yhteensä 17 ihmistä on kuollut lauantai-iltana tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa Nova Scotian provinssissa Kanadassa, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Ampumisesta epäilty otettiin kiinni sunnuntaina paikallisella huoltoasemalla 12 tuntia kestäneen pakomatkan jälkeen.

Yksi kuolleista on ampujaksi epäilty 51-vuotias mies. Teon motiivista ei ole tietoa, mutta poliisi kertoo uskovansa, että ampuja oli valinnut uhrit sattumanvaraisesti.

Tanska ja Norja alkavat purkaa rajoituksia

Ihmiset jonottavat turvavälein vihannestorille  Oslossa.
Oslolaisella torilla asiakkaat noudattavat tarkkoja jonotussääntöjä ja turvavälejä.Thomas Brun / EPA

Norjassa ja Tanskassa aletaan tänään purkaa koronaviruksen takia määrättyjä rajoituksia. Norja avaa ensin päiväkodit. Lisäksi norjalaiset saavat tästä päivästä alkaen lähteä taas vapaa-ajan asunnoilleen. Tanskassa osa päiväkodeista ja kouluista avattiin jo viime viikolla. Tästä päivästä lähtien kampaamot ja hammaslääkärit saavat jatkaa toimintaansa.

Lue uusimmat tiedot koronavirustilanteesta tästä.

Pilviä ja heikkoja vesisateita suuressa osassa maata

maanantain sääkartta
Yle

Maanantaina Suomen yli kulkee säärintama itään. Pohjoisessa tulee aluksi heikkoja vesisateita, mutta päiväksi poutaantuu ja pilvisyys vähenee. Maan etelä- ja keskiosassa pilveilee ja paikoin voi vähän sataa. Lännessä on melko aurinkoista. Lämpötila kohoaa lännessä paikoin yli +10 asteen.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.