1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sosiaaliset kokoontumiset

Automiitti Vaasan yössä

Kilometrien pituinen autoletka liikkuu hitaasti Vaasan keskustassa. Korona-aikaan kokoontumisia ei suositella, mutta nuorten automiittiin kerääntyy silti satakunta autoa.

Nuorten kokoontumisia on ollut nyt useana viikonloppuna. Vielä yhdeksän aikaan illalla Vaasan ydinkeskusta on kuitenkin tyhjä – niin kuin korona-aikaan pitääkin.

Ravintoloiden ja yökerhojen edessä ei ole jonoja. Ne ovat siirtyneet muualle.

Poliisi partioi ja puuttuu tarvittaessa nuorten kokoontumisiin. Automiiteille ovat kokoontuneet alaikäiset, mopoilevat nuoret ja autolla liikkeellä on myös täysi-ikäisiä.

15 - 20 vuotta sitten ollut tapa, kun ajettiin rinkiä on näköjään palannut nyt, kun ei ole muutakaan paikkaa mihin mennä

Viestintäpäällikkö Mikael Appel, Pohjanmaan poliisilaitos

Auringon laskiessa ja kauppojen sulkeutuessa valloittaa nuoriso parkkipaikat. Nuorten joukkokokoontumiset eivät yllätä nuoriso-ohjaajaa.

Pääosin nuorten huoli liittyy siihen, että kesätyöt saattaa mennä alta ja miten opiskelut sujuvat. Myös kotona oleminen saattaa ahdistaa tällä hetkellä

nuoriso-ohjaaja Teresa Terho-Seppänen, Vaasan kaupunki

Poliisi harkitsee aina tapauskohtaisesti, onko automiitti tarpeen hajottaa. Syynä poliisin puuttumiseen voi olla esimerkiksi se, että musiikkia soitetaan häiritsevän kovalla.

Omassa autossa saa oleskella ja istua ja muuten, mutta kun kokoonnutaan autojen ulkopuolelle isona joukkona, niin sitten käydään hajottamassa näitä porukoita

viestintäpäällikkö Mikael Appel, Pohjanmaan poliisilaitos

Kulkuvälineellä miitissä ei ole väliä. Viikonloppuna Vaasassa on mukana muutamia traktoreita, mopoja, mönkijöitä ja suuri määrä autoja.

Kun ilta pimenee, kertyy yhä enemmän ajoneuvoja Kivihaan kauppakeskittymän parkkipaikoille. Klo 23.30 paikalla on kymmeniä autoja.

Ennen puolta yötä autojono lähtee liikkeelle Kivihaasta Vaasan keskustaan. Yö jatkuu Vaskiluodon satama-alueella.

Moottorien jylinä täyttää Vaasan keskustan autojen ajaessa kaupungin läpi.

Pohjanmaan poliisin mukaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tarvittiin useita poliisipartioita rauhoittamaan tilannetta, kun parkkipaikalle kokoontuneet nuoret alkoivat rähinöidä keskenään.

Poliisi uskoo, että automiitit tulevat jatkumaan myös tulevina viikonloppuina.

Tekijät

Merja Siirilä

Toimittaja ja kuvat

Merja Siirilä / Yle

Videot

Anna Wikman / Yle, Thomas Wikman

Julkaistu 20.4.2020

Lue seuraavaksi