1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronapandemia

Toimittajalta: Britannian pääministeri Boris Johnson on edelleen toipilaana, mutta arvostelu kiihtyy – brexit-pakkomielteen ja lomailun syytetään hidastaneen maan koronareagointia

Brexitin toteuttamista varten luodulle brittihallitukselle koronavirukseen reagointi on ollut vaikeaa, kirjoittaa Ylen Lontoon-toimittaja Pasi Myöhänen.

Boris Johnson Kuva: Will Oliver / EPA

LONTOO Britannian pääministeri Boris Johnson on koronaviruksen vuoksi vielä hauraassa kunnossa, mutta sunnuntainen Sunday Timesin artikkeli (siirryt toiseen palveluun) ei toipilasta säälinyt.

Artikkelissa ladattiin täyslaidallinen kohti Chequers-kartanoa, jossa Johnson on majaillut kihlattunsa Carrie Symondsin kanssa päästyään sairaalahoidosta reilu viikko sitten.

Sairasta miestä ei saisi lyödä, mutta artikkeli keskittyikin aikaan, kun pääministeri oli vielä täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Johnsonista piirtyvä kuva ei ole mairitteleva.

Sunday Timesin tutkimuksen mukaan pääministeri Johnson jätti osallistumatta viiteen koronaviruksen vuoksi järjestettyyn hätäkokoukseen tammi-helmikuussa.

Lisäksi Britannian hallitus lähetti suuren suojavaatelähetyksen Kiinaan, vaikka maa kärsii nyt itse pahasta suojatarvikepulasta, kertoo brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun). Artikkelissa pääministeriä vastaan kääntynyt entinen neuvonantaja paljastaa, että Johnson käyttäytyi kuten huolettomasta asenteestaan tunnetun pääministerin pelättiinkin kriisitilanteessa käyttäytyvän.

Chequers-kartano on Britannian pääministerin virallinen vapaa-ajan asunto.. Kuva: GLGR / Backgrid London LTD / AOP

Johnson ei työskennellyt viikonloppuisin ja lepäily kartanoissa maistui jo ennen toipilasaikaa. Johnson katosi Chevening-kartanoon helmikuun puolivälissä lähes kahdeksi viikoksi, vaikka koronavirus uhkasi ja maa oli tulvakaaoksen keskellä.

EU:n ohjelma ei kelvannut

Britannian koronatoimia on syytä kritisoida, sillä maan tilanne on yksi Euroopan pahimmista.

Sunnuntain lukujen mukaan koronavirus on vaatinut maassa 16 060 kuolonuhria. Virallisissa luvuissa lasketaan vain sairaalassa kuolleet, joten uhrien määrä on todennäköisesti suurempi kuin saman kokoluokan maassa Ranskassa.

Maiden välinen vertailu on vaikeaa, mutta sairaaloiden ulkopuoliset kuolemat huomioon näyttää todennäköiseltä, että Euroopan maista vain Italia, Espanja ja Belgia ovat kärsineet koronaviruksesta Britanniaa pahemmin väestömäärään suhteutettuna.

Osasyy korkeaan kuolleisuuslukuun lienee se, että Britannian viivytteli aktiivisia koronatoimia flirttaillessaan niin kutsutun laumasuojastrategian kanssa.

Erityisen raskauttavia ovat kuitenkin syytökset, joiden mukaan Britannian hallitus laiminlöi velvollisuutensa kansalaisia kohtaan ideologisista syistä.

Britanniassa raportoiin jo maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun), että maa jättäytyi EU:n hengitystukilaitteiden osto-ohjelman ulkopuolelle. Sama päätös tehtiin Suomessakin huomiota herättäneiden suojavarustehankintojen kohdalla.

Britannia ei ole enää EU:n jäsen, mutta siirtymäkauden aikana ohjelmiin olisi voitu vielä liittyä. Unioni teki tämän Britannialle selväksi, mutta kädenojennus torjuttiin.

Johnsonin arvostelijoiden mukaan päätös ulkopuolelle jäämisestä tehtiin puhtaan ideologisista syistä – eli hallitus laittoi “brexitin hengittämisen edelle”.

Britannia kertoi, että maalla on hengitystukilaitteiden hankkimiseen oma kotimainen tuotanto-ohjelma. Ohjelmasta, jossa laitteiden valmistukseen valjastettiin niin F1-talleja kuin imurivalmistaja Dyson, ei kuitenkaan ole tähän saakka saatu toivottuja tuloksia.

Yhden asian hallituksen huomio oli muualla

Boris Johnsonin hallituksen avainministereihin kuuluva Michael Gove riensi sunnuntaina TV-ohjelmiin pääministerin tueksi. Ministeri Gove sanoi, ettei pääministerin läsnäolo Cobra-kriisiryhmän hätäkokouksissa ole lainkaan välttämätöntä.

Gove sanoi myös, että Britannian on saanut Kiinasta enemmän suojavarusteita kuin mitä toiseen suuntaan alun perin lähetettiin.

Johnsonin tukijat todennäköisesti hyväksyvät selitykset. Brexitin kannattajien on helppo uskoa, että syytöksien takana on vain EU-eron vastaisen väen tarve etsiä koronatoimien ja brexitin yhteyksiä suurennuslasin kanssa.

Michael Gove brexit-lehdistötilaisuudessa viime marraskuussa. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Suurennuslasi onkin varmasti käytössä – mutta ehkä se on aivan paikallaan. Britanniassa koronatoimien yksityiskohdat ruoditaan todennäköisesti myöhemmin virallisessa selvityksessä.

Jo Britannian hallituksen koostumuksesta näkee, että brexit laittoi maan vaikeaan lähtöasemaan. Sisäministeri Priti Patel, valtiovarainministeri Rishi Sunak ja Johnsonin sairauden vuoksi maata johtava ulkoministeri Dominic Raab ovat laajalle brittiyleisölle uusia nimiä, joiden nimityksissä vankka vakaumus brexitin puolesta näyttää olleen tärkein meriitti.

Koronapandemia on uusi tilanne, jossa virheitä tehdään varmasti jokaisessa maassa – eikä maiden varautuminen ole kiinni siitä, tekeekö pääministeri töitä viikonloput vai ei. Mutta pelkästään brexitin toteuttamista varten luodulle hallitukselle koronavirukseen reagointi on ollut vielä muitakin vaikeampaa.

Lue lisää:

Britannian hoivakodeissa saattanut kuolla jopa 7 500 koronaan

Kuka johtaa Britanniaa, kun pääministeri on teho-osastolla? Tässä kuusi näkökulmaa monimutkaiseen tilanteeseen

Aiheesta voi keskustella tiistaihin kello 23.00:een asti.