Koronavirus on rauhoittanut saaristoliikennettä – alusten siivousta tehostettu ja kahvilat suljettu

Esimerkiksi Kotkan ja Pyhtään saaristossa liikennöivällä yhteysalus Otavalla matkustajamäärät ovat pysyneet toistaiseksi maltillisina.

Finnferriesin yhteysalus Otava liikennöi vakituisesti Kotkan Kuusisesta Kaunissaareen, Haapasaareen ja Kuutsaloon. Arkistokuva. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Koronavirus on näkynyt saaristoliikenteessä vuodenaikaan nähden tavallista pienempinä matkustajamäärinä.

Esimerkiksi Kotkan Kuusisesta saaristoon liikennöivällä yhteysalus Otavalla matkustajamäärät ovat toistaiseksi pysyneet maltillisina. Aluksella on tilaa 130 matkustajalle. Alusta liikennöi kaksi henkilökunnan jäsentä.

– Jos täysi matkustajakapasiteetti olisi käytössä, tuskin matkustajat pystyisivät pitämään toisiinsa metrin tai kahden turvaväliä. Penkit ovat vieri vieressä. Toki myös aluksen ulkotiloissa voi ainakin hyvällä säällä matkustaa, jotta saadaan lisää välimatkaa, Finnferriesin turvallisuus- ja liikennejohtaja Pasi Roos sanoo.

Tavallisesti matkustajamäärät lähtevät nousuun pääsiäisenä, mutta tänä pääsiäisenä matkustajia oli esimerkiksi Otavalla huomattavasti normaalia vähemmän.

Pasi Roosin mukaan vaikuttaa siltä, että ihmiset ovat ottaneet tosissaan kehotuksen kotona pysymisestä.

– Joskus toisena pääsiäispäivänä ihmisten palatessa mökeiltään lähes koko matkustajakapasiteetti on tullut täyteen Kotkan ja Pyhtään välisellä reitillä. Tänä vuonna käytössä oli siitä vain neljäsosa, Roos kertoo.

Siivousta tehostettu

Valtion maksutonta lautta-, yhteysalus- ja lossiliikennettä pyörittävä Finnferries on varautunut koronavirukseen aluksillaan.

Matkustajatilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu, ja alusten kahvilat on suljettu. Auton kanssa matkustavia ihmisiä on kehotettu pysymään autoissaan koko matkan ajan. Aluksilla myös toivotaan, etteivät ihmiset matkustaisi niillä sairaana tai 14 vuorokauden sisällä ulkomailta palaamisesta.

Lisäksi alusten henkilöstöä on ohjeistettu pitämään etäisyyttä matkustajiin.

– Yritämme suojella myös henkilöstöämme mahdollisimman hyvin, koska olemme kriittiseksi luettu toimiala. Saarten vakituisille asukkaille on erittäin tärkeää, että liikenne toimii. Joudumme sälyttämään ihmisille itselleen vastuuta siitä, milloin he voivat tai eivät voi matkustaa, turvallisuus- ja liikennejohtaja Pasi Roos sanoo.

Lue lisää: