Ulkoministeri Haavisto al-Holista: ”Pyrimme edelleen kotiuttamaan suomalaiset lapset leiriltä”

Kaksi orpolasta evakuoitiin leiriltä Suomeen joulukuussa 2019.

al-Holin leiri
Naisia ja lapsi Al-Holin leirillä.
Al-Holin vartioidussa leirissä elää kymmeniätuhansia ihmisiä. Naiset ja lapsi kuvattuna leirillä viime tammikuussa.Otso Reunanen / Yle

Koillis-Syyriassa sijaitsevan al-Holin leirin suomalaislasten kotiutumishanke on ollut keskeytyneenä koronaviruspandemian vuoksi.

Suomi pyrkii kuitenkin edelleen kotiuttamaan lapset leiriltä, ja seuraa tarkasti leirin olosuhteita, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa maanantaina.

Haaviston mukaan lasten kotiuttamisneuvotteluja ovat hidastaneet myös epävirallisen kurdihallinnon suunnitelmat tuomita leirin naisia rikoksista paikan päällä.

– Olemme suhtautuneet tähän vähän varauksellisesti, koska emme ole varmoja, minkä lain mukaan oikeudenkäynnit tapahtuisivat. Pyrimme edelleen kotiuttamaan suomalaiset lapset leiriltä, mutta kurdihallinto on sitä mieltä, että he menevät ensin tällä oikeudenkäyntiprosessilla, Haavisto totesi.

"Odotustilanne"

Al-Holin leirillä on noin 30 suomalaislasta ja kymmenkunta naista. Kaksi orpolasta evakuoitiin leiriltä Suomeen joulukuussa 2019. Hallituksen selkeä tahtotila on kotiuttaa lapset niin pian kuin mahdollista.

Haavisto myöntää, että Suomi ei voi helposti kääntää paikallisen viranomaisen päätä asiassa. Haavisto kuitenkin painottaa, että Suomi ei usko, että oikeudenkäynnit olisivat minkäänlainen ratkaisu tilanteeseen.

– Tämä on meidän puoleltamme vähän tämmöinen odotustilanne, Haavisto sanoi.

Ylen Ulkolinjassa (TV1 kello 22.00–22.55) nähdään torstaina dokumentti, joka kertoo al-Holin suomalaisnaisten, heidän omaistensa ja paikallisten ajatuksista leirin tilanteesta.

Dokumentin on ohjannut Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen, joka vieraili ensimmäisenä suomalaistoimittajana leirillä. Ohjelma on jo katsottavissa Areenassa.