Vuosi kulttuuripääkaupunkina maksaisi Savonlinnalle kaksi miljoonaa, neljä muuta kaupunkia osallistuisivat kukin puolella miljoonalla eurolla

Savonlinnaa haetaan neljän maakunnan yhteishankkeena Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Euroopan kulttuuripääkaupunki
SAMIedulle uusi toimipiste Savonlinnan keskustaan.
Isäntäkaupunki Savonlinnalla on neljän maakunnan tuki takanaan kultuuripääkaupunkihaussa. Yhteishanke on nimeltään Saimaa-ilmiö.Esa Huuhko / Yle

Itä-Suomen maakuntien keskuskaupungit ovat sopineet kulttuuripääkaupunkivuoden rahoitusosuuksista. Jos Savonlinna valitaan vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, on neljän keskuskaupungin rahoitusosuus puoli miljoonaa euroa per kaupunki.

Kaupunkien rahoitusosuudet vaativat kaupunginvaltuustojen päätökset. Savonlinnan kaupunginvaltuusto on jo päättänyt isäntäkaupungin kahden miljoonan euron rahoituksesta.

Itä-Suomen neljä maakuntaa ja niiden keskuskaupungit Mikkeli, Kuopio, Lappeenranta ja Joensuu hakevat Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihankkeen, Saimaa-ilmiön (siirryt toiseen palveluun), kokonaisbudjetiksi on arvioitu noin parikymmentä miljoonaa euroa. Valtion osuus siitä olisi noin 12 miljoonaa euroa. Rahat käytettäisiin kuuden vuoden aikana.

Kaupunginvaltuustoilta rahoituspäätökset huhti-toukokuussa

Rahoituksen löytyminen yhteishankkeeseen on herättänyt monessa kaupungissa epäilyksiä. Kaupungit ovat tiukassa taloustilanteessa ja yt-neuvotteluja on käyty. Esimerkiksi Mikkelin kaupunki lomauttaa henkilöstöään.

Lappeenrannan kaupunginhallitus on jo näyttänyt rahoitukselle vihreää valoa, ja ainakin Mikkelin ja Joensuun kaupunginhallitukset pohtivat kantaansa tänään. Keskuskaupunkien valtuustoissa rahoituksesta päätetään huhti-toukokuussa.

Kulttuuripääkaupunkihankkeen koordinaattori Reko Tammi sanoo, että koronavirustilanteen takia kaupungit joutuvat nyt tekemään päätöksiä suuressa epävarmuudessa.

– Vuosi 2026 on vielä kaukana, mutta toisaalta pitää uskaltaa tehdä tulevaisuuteen tähtääviä päätöksiä.

Hakemus jätettävä toukokuun alussa

Kulttuuripääkaupunkihakemus (siirryt toiseen palveluun)on jätettävä opetus- ja kulttuuriministeriölle 5. toukokuuta mennessä. Savonlinnan lisäksi Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä kilpailevat Oulu (siirryt toiseen palveluun) ja Tampere (siirryt toiseen palveluun).

Eurooppalainen asiantuntijaraati arvioi hakemukset kesäkuussa ja valitsee toiselle kierrokselle pääsevät kaupungit. Toiselle kierrokselle pääsyn jälkeen kaupungit täydentävät hakemuksiaan ennen 12-henkisen raadin toista arviointia ensi keväänä.

– Ensimmäisen vaiheen hakukirjassa esitellään visio kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmasta. Toisen vaiheen hakukirjassa vaaditaan jo konkretiaa enemmän eli siinä pitää ideat ja visiot pystyä esittämään huomattavasti tarkempina suunnitelmina, Reko Tammi sanoo.

Saimaa-ilmiön pääteema on ilmiömäisyys, jolla käännetään vaatimattomuus myönteiseksi ylpeydeksi.

Kulttuuripääkaupunki Suomesta valitaan (siirryt toiseen palveluun) vuoden päästä. Toinen vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki tulee Slovakiasta.

Suomesta kulttuuripääkaupunkeina ovat olleet Helsinki vuonna 2000 ja Turku 2011.

Lue myös:

Paljonko Savonlinna on valmis satsaamaan kulttuuripääkaupunkihakuun? Kaupunginvaltuusto päättää isäntäkaupungin rahoitusosuudesta

Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihaku kulminoituu rahaan – Saimaa-ilmiön puuhamies: "Kysytään, kuka lystin maksaa ja mitä me tästä hyödymme?"

Itä-Suomessa elätellään toiveita, että Savonlinnasta tulisi seuraava suomalainen kulttuuripääkaupunki vuonna 2026

Savonlinna hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 – "Tästä ei varmasti kukaan ole edes kateellinen"