Väärennettyjä virustestejä ja kuvataidekaranteenia – korona näyttää venäläisten luovuuden niin hyvässä kuin pahassa

Arkea maailmalla: Venäläisiä auttaa kriisin läpi aiemmin koetut poikkeusolot, kirjoittaa kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Venäjä
erkka mikkonen
Antti Haanpää / Yle

MOSKOVA Venäjän pääkaupungissa on eletty nyt kolme viikkoa karanteeniaikaa, vaikka vallanpitäjät viittaavatkin siihen mieluummin “omatoimisena eristäytymisenä”.

Yhtä kaikki Moskovan liikkumisrajoitukset ovat rajuja.

Ulos saa lähteä vain lähikauppaan ja apteekkiin, viemään roskat tai ulkoiluttamaan lemmikkiä enintään sadan metrin etäisyydelle kotoa. Lisäksi voi käydä välttämättömäksi katsotuissa töissä.

Kaikki muu ulkona liikkuminen on kielletty. Asian alleviivaamiseksi myös kaupungin puistot ja leikkipaikat on suljettu.

Kovat määräykset rajoittavat tietysti myös omaa arkeani, mutta ei niin paljon kuin ensi alkuun voisi kuvitella.

Koska asuntoni sijaitsee samalla käytävällä toimiston kanssa, olen jo aiemmin voinut olla päiväkausia astumatta ulos koko rakennuksesta. Kuten nyt korona-aikana niin myös aiemmin kauppareissu saattoi olla koko viikon kohokohta.

Useimpien moskovalaisen – ja myös muiden Venäjän alueiden asukkaiden – päivittäiset rutiinit ovat sitä vastoin mullistuneet täysin.

Venäläiset ovat kuitenkin selvinneet historiansa aikana mitä poikkeuksellisimmista ajoista.

Lähimpänä muistissa on hurja 1990-luku, jolloin Neuvostoliiton hajottua epävarmuus iski kaikkialle. Pahimman yksittäisen kolauksen venäläiset kokivat vuoden 1998 talouskriisissä, kun ruplan arvon romahdus sulatti kansalaisten reaalituloista hetkessä neljänneksen.

Myös koronavirus ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat saaneet venäläisten selviytymisvaiston ja kekseliäisyyden taas valloilleen – niin hyvässä kuin pahassa.

Korona-aikana venäläiset ovat alkaneet kehitellä uusia ansaintatapoja, toisinaan myös laittomin keinoin.

Heti kun Moskovaan julistettiin tiukat liikkumisrajoitukset, internetissä alettiin vuokrata koiria ulkoiluttamista varten. Kun liikkumisrajoituksia ryhdyttiin myöhemmin valvomaan sähköisellä lupajärjestelmällä, verkko täyttyi väärennettyjä lupia kauppaavista palveluista.

Media on myös kertonut (siirryt toiseen palveluun) huijareista, jotka tekeytyvät poliiseiksi ja sakottavat ulkona liikkuvia ihmisiä tai vaativat rahaa kotikaranteenin rikkomisesta väärennetyillä tekstiviesteillä.

Lisäksi ihmisiä huiputetaan muun muassa pyytämällä valheellisesti avustuksia sairaalahoidon tehostamiseksi, kauppaamalla väärennettyjä koronavirustestejä sekä pyrkimällä sisään asuntoihin desinfiointipalvelua esittämällä.

Oma lukunsa ovat lukuiset yritykset, jotka ovat jatkaneet toimintaansa salaa viranomaisten kielloista huolimatta. Moskovassa toimii nyt maanalaisia kuntosaleja, kauneushoitoloita ja autokorjaamoita.

Toisaalta pakotettu kotona istuminen näyttää venäläisten kekseliäisyyden parhaat puolet, kun sosiaalinen media on täyttynyt mitä hulvattomimmista meemeistä.

Venäläisten huumori on rajua ja täynnä itseironiaa. Kaikkien vastoinkäymisten jälkeen seuraa vielä yksi takaisku ja kärsijänä on aina tavallinen kansalainen – ja ilman omaa syytään.

Vieläkin kiehtovampaa on ollut seurata sosiaalisen median kampanjaa, jossa venäläiset tekevät kotikutoisia versioita taideklassikoista.

Samanlaisia kampanjoita on käynnissä muuallakin maailmassa, mutta juuri venäläisversion suosio ja sen luovuus häkellyttävät. Venäläiset ovat jopa pitäneet (siirryt toiseen palveluun) taidekampanjaa parhaana asiana, jonka Facebook on tarjonnut heille koko sen olemassaolon aikana.

Kotioloissa matkitut taideteokset ovat näytillä Facebook-ryhmässä nimeltä Izoizolatsija (siirryt toiseen palveluun), jonka voi vapaasti kääntää suomeksi kuvataidekaranteeniksi. Sillä on jo yli puoli miljoonaa seuraajaa, ja suosituimmat tekeleet saavat kymmeniä tuhansia tykkäyksiä.

Venäjän koronavirustilanteen on kerrottu olevan jäljessä Suomea ja muuta Eurooppaa, mutta vahvistettujen tartuntojen määrä kasvaa nyt nopeasti myös itänaapurissa.

Näyttääkin siltä, että täällä Moskovassa, kuten muuallakin Venäjällä, ihmisten tulee kestää kovaa kotikaranteenia vielä kauan – ja keksiä luovia tapoja selvitä siitä.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus