1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampereen yliopistollinen sairaala (TAYS)

Tays lisää kiireetöntä hoitoa – varsinkin psykiatriaan panostetaan, myös kutsu leikkaukseen voi tulla nopeasti

Koronaepidemia on edennyt Pirkanmaalla rauhallisemmin kuin vielä maaliskuun alkupuolella arvioitiin.

Tampereen yliopistollinen sairaala (TAYS)
Lasten ja nuorten sairaala sijaitsee uuden pääsisäänkäynnin oikealla puolella
Kiireetöntä hoitoa on lisätty asteittain noin kahden viikon ajan. Tilannetta tarkastellaan jatkuvasti noin kolmen viikon päähän.Heli Mansikka / Yle

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri lisää kiireetöntä hoitoa. Varsinkin psykiatriaan panostetaan, kertoo johtajaylilääkäri Juhani Sand.

– Pyrimme erityisesti huolehtimaan psykiatriasta, oli se sitten lastenpsykiatriaa, nuorten psykiatriaa, aikuisten psykiatriaa tai psykogeriatriaa. Tavoitteena on, että pääsisimme mahdollisimman lähelle tilannetta, jossa olimme ennen koronaa. Kuitenkin ajatellaan, että tarve varmaan kasvaa siitä lähtötilanteesta, Sand sanoo.

Toinen iso kokonaisuus on Sandin mukaan vastaanottotoiminta. Puhelimitse, videoyhteydellä tai kasvokkain tapahtuvaa avovastaanottotoimintaa lisätään. Normaalitasoon ei Sandin mukaan päästä, sillä osa henkilökunnasta on siirretty epidemian hoitoon ja siihen valmistautumiseen.

Kiireetöntä hoitoa on jo lisätty liukuvasti viimeisen kahden viikon aikana. Lisääminen jatkuu asteittain. Sandin mukaan tilannetta tarkastellaan rullaavasti aina noin kolmen viikon päähän.

Kiireetöntä hoitoa voidaan Sandin mukaan lisätä, sillä koronaepidemia on edennyt Pirkanmaalla rauhallisemmin kuin vielä maaliskuun alkupuolella arvioitiin.

Myös leikkaussali otettu käyttöön kiireettömille

Pienissä määrin myös kiireettömiä leikkauksia on alettu tehdä. Tällä viikolla on otettu käyttöön yksi leikkaussali. Eri erikoisalat vuorottelevat salin käytössä.

Sandin mukaan ensi viikolla leikkauksia voidaan taas lisätä. Samaan aikaan suunnitellaan kuinka paljon tulevina viikkoina kiireettömiin leikkauksiin voidaan panostaa.

Käytännössä kutsu esimerkiksi polvi- tai selkäleikkaukseen voi tulla lyhyellä varoitusajalla.

– Pääosa kutsuista tulee puhelimitse, että pääsisikö esimerkiksi kahden viikon päästä leikkaukseen, Sand sanoo.

Jonot kasvavat silti

Vaikka kiireetöntä hoitoa lisätään, ei se poista kasvaneita jonoja. Kiireetöntä hoitoa vähennettiin reilusti koronaepidemian takia.

Sandin mukaan epidemian hälvennettyä jonoja joudutaan joka tapauksessa purkamaan. Nyt halutaan estää jonottajien kunnon romahtaminen pitkittyneen jonotuksen takia.

– Hoidamme jonoa tarkemmin ja poimimme sieltä puolikiireellisiä ja sellaisia, joiden tilanne on muuttumassa kiireelliseksi, Sand sanoo.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pirkanmaalla: Pirkkalaa koskevaa rokotusuutista oikaistu, ravintoloiden rajoitukset riippuvat myös THL:n arviosta alueen epidemiatilanteesta

Lue seuraavaksi