1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmeniä tuhansia kasvomaskeja vedettiin käytöstä myös Kymenlaaksossa – johtajaylilääkäri: "Olisivat tuoneet pelivaraa"

Käytöstä poistettu kasvomaskierä olisi riittänyt Kymsoten kotihoidossa viikoksi.

kotihoito
Kotihoitaja Raija Riikonen esittelee pysäköintilappua. LÄHIKUVA
Pois käytöstä vedetyt kasvomaskit olisivat helpottaneet kotihoidon tilannetta. Arkistokuva.Jari Hakkarainen / Yle

Liikemies Onni Sarmasteelta tilattuja kasvomaskeja on vedetty pois käytöstä myös Kymenlaaksossa.

Poistoon päätyneitä maskeja oli tarkoitus käyttää esimerkiksi Kymsoten kotihoidossa.

Kiinasta saapuneet tuotteet laitettiin viime viikon lopulla käyttökieltoon niiden käytössä ilmenneiden allergisten reaktioiden vuoksi.

Kymmeniä tuhansia maskeja poistoon

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että Kymsoteen tuli suu-nenäsuojatyyppisiä kasvomaskeja.

Kyseisen kasvomaskin tarkoituksena ei ole suojata maskin käyttäjää koronavirustartunnalta vaan suojata muita ihmisiä maskin käyttäjällä mahdollisesti olevalta tartunnalta.

– Niitä tuli aika iso erä, muutama kymmenen tuhatta, Mäntymaa kertoo.

Kasvomaskeja ehdittiin hänen mukaansa jakaa varastolta pieni määrä Kouvolan koti- ja asumispalveluihin, jossa ne on vedetty pois käytöstä.

Maskeja oli myös luvattu henkilökohtaisten avustajien käyttöön, mutta heille niitä ei ehditty toimittaa ennen kuin erä päätettiin poistaa käytöstä.

Olisivat riittäneet viikoksi

Jos maskeja olisi voitu käyttää, ne olisivat Mäntymaan mukaan riittäneet esimerkiksi Kymsoten kotihoidossa viikoksi tilanteessa, jossa jokaisen asiakkaan luona olisi käytetty uutta maskia.

Maskierän poistaminen pienentää Kymsoten liikkumavaraa tarvikkeiden suhteen, vaikka korvaavia maskeja saatiin jo maanantaina tilalle.

– Olisi se tuonut pelivaraa. Suojainhankinnat ovat koko ajan käynnissä ja myös Huoltovarmuuskeskus toimittaa niitä meille, mutta esimerkiksi puolen vuoden varaston ylläpito ei tällä hetkellä onnistu, Mäntymaa sanoo.

Hän ei luottamuksellisuuteen vedoten ota kantaa siihen, kuinka pitkäksi aikaa Kymsoten varastoissa olevat tarvikkeet riittävät.

Kotihoidossa kasvomaskit vähissä

Tämänhetkisen ohjeistuksen mukaan Kymsoten kotihoidossa käytetään kasvomaskeja tarvittaessa. Kirjallista ohjeistusta päivitetään jatkuvasti, ja ohjeistukseen voi mahdollisesti tulla muutoksia jo kuluvan viikon aikana.

Kasvomaskit ovat kortilla, vaikka oireettomien asiakkaiden luona voidaan nykyohjeistuksen mukaan käydä myös ilman maskia.

– Suojia ei ole riittävästi joka käynnille, sanoo kotihoidon ja kotihoidon tukipalvelujen vs. palvelupäällikkö Tiina Köninki.

Jos kasvomaskeja tilataan Kymsoten varastolta kotihoitoon 20 laatikkoa, niitä saatetaan saada kymmenen. Köninki on tilanteesta pahoillaan niin kotihoidon asiakkaiden kuin hoitajienkin puolesta.

– Haluamme toimia vastuullisesti, eikä yksittäinen hoitaja voi tilanteelle mitään.

Vähät maskit jaetaan, mutta aina se ei riitä

Vähiä tarvikkeita pyritään jakamaan tasaisesti. Esimerkiksi Kouvolassa esimiehet ovat ajaneet kasvomaskeja keskustasta Myllykoskelle ja Inkeroisiin, kun maskit ovat olleet siellä vähissä.

Myös hoitajat auttavat toisiaan tilanteissa, joissa maskit ovat joltakulta loppu. Köninki arvioi, että käyntejä on kuitenkin jouduttu tekemään myös puutteellisin varustein.

Etelä-Kymenlaaksossa kotihoidon tilannetta helpottavat hiljattain käyttöön otetut kankaiset kasvomaskit, jotka pestään yksiköiden pesuloissa.

Kouvolassa kankaiset kasvomaskit otetaan käyttöön, kun niiden peseminen saadaan Uudenmaan sairaalapesulan kanssa järjestettyä. Toisin kuin Etelä-Kymenlaaksossa, Kouvolassa ei ole omia pesuloita, joissa maskit voitaisiin huoltaa.

Lue myös:

Huoltovarmuuskeskus tarkentaa aiemmin tänään kerrottuja tietoja Sarmasteen toimittamista hengityssuojaimista: "Sopivat esimerkiksi kotihoitotyöhön"

HVK:n Onni Sarmasteelta tilaamat kasvosuojaimet käyttökieltoon allergiareaktioiden takia – Sarmaste: Miksi maskeja ei toimitettu minulle?

Kymenlaaksolaiset ompelijat alkoivat valmistaa kankaisia kasvomaskeja – kysyntä on kiihtynyt päivä päivältä

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi