Neljäs nollatartuntapäivä putkeen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella – testeihin pääsee nyt entistä herkemmin

Testaus voidaan tehdä kaikille päivystyspotilaille, joilla on koronaan sopivia oireita tai lääkäri arvioi testauksen tarpeelliseksi.

Keski-Suomi
Keski-Suomen keskussairaalan päivystyspoliklinikan lasiseinä.
Jarkko Riikonen / Yle

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella ei raportoitu uusia testerin vahvistettuja koronatartuntoja. Kyseessä on neljäs päivä putkeen, kun sairaanhoitopiiri raportoi tartuntoja nolla kappaletta.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että koronavirus olisi voitettu, vaan viranoamisten suosituksia liikkumis- ja kokoontumisrajoituksineen on edelleen erittäin tärkeä noudattaa, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Jatkossa Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä pääsee entistä herkemmin koronavirustestiin. Sairaanhoitopiiri noudattaa tässä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päivitettyä ohjetta.

Koronavirustestaus voidaan tehdä kaikille perusterveydenhuollon- ja erikoissairaanhoidon päivystyspotilaille, joilla on infektioon sopivia oireita tai lääkäri arvioi testauksen tarpeelliseksi.

Testaukseen ohjataan myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä kriittisillä aloilla työskentelevät, joilla epäillään tartuntaa. Oireettomia ei testata Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella keskussairaalan lisäksi testejä otetaan myös Jyväskylän, Muuramen, Laukaan, Äänekosken, Saarijärven ja Pihtiputaan terveyskeskuksissa.

Laukaan ja Äänekosken terveyskeskuksissa otetaan näytteitä myös viikonloppuisin. Näytteenottopisteitä on tarkoitus lisätä lähiaikoina, kun testauskapasiteettia on saatu lisää.

Myös yksityiset terveyspalvelujen tarjoajat tekevät koronatestejä Jyväskylässä ja Äänekoskella.

THL:n mukaan koronatestejä on tehty Keski-Suomen sairaahoitopiirin alueella tähän mennessä 1 181 kappaletta, ja tartuntoja on raportoitu 113.

Jos epäilee itsellään koronatartuntaa, pitää ottaa ensisijaisesti yhteyttä omaan terveyskeskukseen soittamalla. Jos oma terveyskeskus on jo kiinni ja koronavirusta epäilevä henkilö haluaa hakeutua Keski-Suomen keskussairaalan päivystykseen, ensin pitää soittaa päivystysapuun numeroon 116 117, josta hänet ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

Soittamisen tarkoituksena on vähentää kontakteja muihin ihmisiin tartunnan välttämiseksi.

Tarkemmat ohjeet hoitoon hakeutumisesta voit lukea tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Suomessa täältä.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus