Rovaniemen kaupunki lomauttaa yli 300 varhaiskasvatuksen työntekijää – yli 200 määräaikaisen työt loppuvat

Lomautukset tehdään viiden päivän jaksoissa touko–heinäkuussa.

lomautus
Lapset ottavat saippuaa käsiinsä.
Lomautukset koskevat muun muassa päiväkotien työntekijöitä.Petri Aaltonen / Yle

Rovaniemen kaupunki lomauttaa yli 300 varhaiskasvatuspalvelujen vakituista työntekijää. Lomautukset tehdään viiden päivän jaksoissa 20.5.-31.7.2020. Varhaiskasvatuspalveluihin kuuluvat päivähoito ja esiopetus.

Kaikkiaan lomautus koskee noin 330 työntekijää. Lomautusten ulkopuolelle jää vajaat 90 työntekijää esimerkiksi vuorohoidon tehtävissä olevaa työntekijää ja noin 40 sote-palveluihin töihin siirtyvää työntekijää, kerrotaan kaupungilta. Kaikkiaan kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa on noin 460 vakituista työntekijää.

Yt-neuvottelut lomautuksista ovat päättyneet. Kaupunki perustelee lomautuksia työn vähentämisellä, sillä koronavirusepidemian vuoksi moni lapsi on kotona eikä päiväkodissa.

Kaupungin mukaan lomautustarvetta on saatu vähennettyä siirtämällä lomautusuhan alaista väkeä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviin ja toteuttamalla kesäajan sijaistukset vakituisella henkilöstöllä.

Yhteensä 215 määräaikaisen työntekijän työsuhde päättyy heidän työsopimustensa mukaisesti 31.5. Kaupungin mukaan normaalitilanteessa osalle määräaikaisista olisi ollut töitä myös kesän ajaksi.

Ammattijärjestöt vastustivat lomautuksia

– Kaupunki tekee työnantajana työn vähentymisestä johtuvat välttämättömät toimet henkilöstön käytön sopeuttamiseksi. Vastuullisena työnantajana toteutamme lomautukset henkilöstön huomioiden. On kuitenkin valitettavaa, että kunnallisessa virka- ja työehtosopimuksessa lomautusilmoitusajat ovat erittäin pitkät yksityiseen sektoriin verrattuna, mikä rajoittaa sopeutusmahdollisuuksia, toimialajohtaja Antti Lassila sanoo kaupungin tiedotteessa.

– Lomautus on yksin työnantajan tekemä toimenpide. Ammattijärjestöt eivät missään vaiheessa neuvotteluja hyväksyneet lomautusesitystä. Valtioneuvoston päätöksen mukaan työttömyysturvan 5 päivän omavastuuaika on määräaikaisesti poistettu 6.7.2020 saakka. Tämä tulee myös Rovaniemen kaupungin työnantajana huomioida lomautuksien toimeenpanemisessa, että yhdenvertaisuus ja tasapuolisuus toteutuvat, pääluottamusmies Marko Bohm Rovaniemen kaupungin henkilöstöedustajien puolesta sanoo tiedotteessa.

Lomautusilmoituksia annetaan henkilöstölle 20.4. alkaen noudattaen KVTES:n mukaista kuukauden lomautusilmoitusaikaa.