1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. alkoholinkulutus

Koronakriisi on lisännyt juomista kaikkialla Suomessa – paitsi Lapissa

Lapissa Alkon myynti laski selvästi maaliskuussa, kun samaan aikaan kaikissa muissa maakunnissa se kasvoi.

Alkossa meni alkoholijuomia kaupaksi maaliskuussa lähes 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Uudellamaalla lisäys oli peräti yli 15 prosenttia. Lapissa kuitenkin Alko möi Lapissa 11 prosenttia vähemmän juomia kuin vuotta aikaisemmin. Kuva: Antti Eintola / Yle

Koronakriisi on tuonut paljon muutoksia ihmisten elämään. Töitä tehdään kotona, harrastuksia on normaalia vähemmän ja ravintolat ovat kiinni.

Tämä näkyy myös alkoholin kulutuksessa. Esimerkiksi Alkossa meni alkoholijuomia kaupaksi maaliskuussa lähes 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Uudellamaalla lisäys oli peräti yli 15 prosenttia.

Sen sijaan Lapin Alkojen kassoilta ostettujen alkoholijuomien litramäärä on vähentynyt, jopa selvästi. Alkon tilastojen mukaan maaliskuussa se möi Lapissa noin 285 000 litraa juomia, mikä on 11 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Myynnin muutosKoko maaUusimaaLappi
Litroina+9,3%+15,6%–11%
100% alkoholina+10,3%+16,4%–7,5%

Alkon myymät juomat olivat Lapissa aiempaa vahvempia, sillä 100-prosenttisena alkoholina laskettuna vähennys oli "vain" 7,5 prosenttia eli selvästi vähemmän kuin volyymin muutos.

Lapissa alkoholiliikkeen myynti painottuu nykyisin yhä selvemmin mietojen alkoholijuomien puolelle. Mietojen viinien kulutus on lähes puolet suurempi kuin viinojen sekä muiden väkevien juomien ja viinien menekki.

Alkon myynti Lapissa maaliskuussaLtr
Väkevät juomat ja väkevät viinit106 000
Miedot viinit ja kuohuviinit150 000
Siiderit, oluet ja longdrink-juomat28 000

Kevään "turistipiikki" jäi pois

Alko ei kerro maakuntaa tarkempia tietoja myyntimääristä, mutta Lapissa on perinteisesti myyty paljon alkoholia kevään hiihtosesongin aikana. Nyt tämä hiihtoturistien kysyntä näyttää jääneen pois, mikä parantaa tilastoja Lapin näkökulmasta.

Rattijuoppojen määrä on kuitenkin kasvanut koronatilanteen aikana Lapissa, vaikka tilastot näyttävät vähennystä alkoholin myynnissä.

Maaliskuun puolivälin ja pääsiäispyhien välisenä aikana Lapissa jäi kiinni 106 rattijuoppoa, kun viime vuoden vastaavana aikana määrä oli 65.

Kasvu on kuitenkin käytännössä suurelta osin seurausta huumeiden käytöstä: huumerattijuoppoja jäi kiinni neljän viikon aikana 60, kun viime vuonna tapauksia oli 23.

Lue myös

Rovaniemellä useita rattijuoppoja perjantaina ja lauantaina – kuskien näytteissä huumeita ja viinaa

Koronakriisi voi vähentää alkoholinkäyttöä entisestään, mutta myös lisätä suurkulutusta: etätöissä tissuttelee helpommin kuin työpaikalla