1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Ihmisillä on huoli, että korona tarttuu sairaaloista – myös perussairauksien hoito on tärkeää

Jos tarvitsee terveydenhuoltoa, hoitoon hakeutumista ei tarvitse viivyttää koronatartunnan pelon vuoksi.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa toivotaan potilaiden saapuvan sairaalaan kontrolleihin ja vastaanotoille sovittuina ajankohtina. Arkistokuva. Kuva: Risto Degerman / Yle

Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla ihmisillä on huoli, että korona tarttuu käydessä hoidattamassa vaikkapa pitkäaikaissairautta sairaalassa.

Kainuun sote muistuttaa, että terveydenhuollon palveluihin ja sairaalaan on turvallista tulla, eikä sovittua hoitoa tule perua. Mikäli ihmisillä on tarvetta terveydenhuollon palveluille, hoitoon hakeutumista ei kannata viivyttää koronatartunnan pelon vuoksi.

Sairaalahoitoa tarvitsevat koronavirustapaukset on eristetty omaan osastoonsa, eivätkä tartunnan saaneet tai heitä hoitavat ole kontaktissa muiden potilaiden kanssa.

Myös Oulun yliopistollisessa sairaalassa toivotaan potilaiden saapuvan sairaalaan kontrolleihin ja vastaanotoille sovittuina ajankohtina. Sairaalaan on turvallista mennä koronaepidemiasta huolimatta. On tärkeää, että myös perussairaudet hoidetaan ja niiden kontrollit tehdään ajallaan, koska niiden hoitamatta jättäminen voi vaarantaa terveyden ja aiheuttaa ruuhkia myöhemmin.

Kiireetöntä toimintaa palautetaan ja osa jo koronapotilaiden hoitoon koulutetusta hoitohenkilökunnasta voi palata toistaiseksi entisiin tehtäviinsä, kunnes on tarvetta tehohoitokapasiteetin lisäämiseen.

Myös kiireetöntä leikkaustoimintaa suunnitellaan palautettavaksi osittain. Näillä näkymin OYSin toiminta ruuhkautuu monelta osin syksyllä ja vuodenvaihteessa koronaepidemian vuoksi. Kiireettömien hoitojen siirtämiseen liittyvät kansanterveydelliset riskit halutaan minimoida.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Katso tästä uusimmat tiedot koronaviruksesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)