Mökkimurtojen määrä kasvoi alkuvuonna lähes 90 prosentilla viime vuoteen verrattuna – jos et itse pääse mökille, poliisi kehottaa pyytämään naapuria avuksi

Murtovarkaita on ollut runsaasti liikkeellä alkuvuoden aikana etenkin suosituimmissa mökkimaakunnissa.

rikokset
En anonym person står vid ett fönster. Utanför syns bara träd.
Mökkimurtojen tekijäksi paljastuu usein lähiseudulla asuva, tyypillisesti päihdeongelmista kärsivä henkilö.

Poliisin tietoon tulleiden mökkimurtojen määrä on kasvanut huomattavasti alkuvuodesta viime vuoteen verrattuna.

Tämän vuoden tammi-maaliskuussa poliisi kirjasi 268 mökkimurtoa, kun vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana niitä kirjattiin 143. Kasvua oli siis 87,4 prosenttia.

Mökkimurtojen määrä on kasvanut etenkin Sisä-Suomessa, Lounais-Suomessa, Hämeessä, Itä-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa eli niillä paikkakunnilla, joilla on runsaasti mökkejä.

Sen sijaan Oulussa ja Pohjanmaalla mökkimurtojen määrä on vähentynyt viime vuodesta. Lapissa, Länsi-Uudellamaalla ja Helsingissä mökeille on murtauduttu suurin piirtein yhtä paljon kuin vuotta aiemmin.

Naapurit avuksi mökin valvonnassa

Murtoja tapahtuu tyypillisimmin silloin, kun mökkikausi ei ole käynnissä, eikä mökeillä näin ole aktiivista valvontaa. Eniten mökkimurtojen määrä nousi heti tammi-helmikuussa. Maaliskuussa murtojen määrä jatkoi kasvuaan.

– Omistajat ovat käyneet joko itse mökeillään ja todenneet teot tai sitten mökkien valvonnasta on sovittu muiden kanssa. Tuhothan paljastuvat usein juuri keväällä uuden mökkikauden alkaessa, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta kertoo.

Hallituksen suositus olla matkustamatta koronavirustilanteen vuoksi mökeille on edelleen voimassa. Siksi poliisi kehottaa mökkien omistajia kääntymään naapuriavun puoleen.

Jos oma mökki on kaukana asuinpaikkakunnasta, vinkkaa poliisi pyytämään esimerkiksi mökin lähellä asuvaa tuttavaa käymään tarkastamassa mökin tilanteen.

‒ Naapuriapu on hyvä apu. Sovitaan naapureiden kanssa, että kaikki katsovat epäilyttävien kulkijoiden perään ja ottavat tarpeen vaatiessa yhteyttä poliisiin, Aho neuvoo.

Murtovaras usein päihdeongelmainen

Poliisin mukaan varkaat ovat vieneet mökeiltä helposti realisoitavaa tavaraa, kuten työkaluja ja -koneita, mopoja, mönkijöitä ja niiden kuljettamiseen tarkoitettuja perävaunuja.

Poliisi muistuttaa myös, että arvokasta tavaraa ei tule jättää mökille. Jos sellaista kuitenkin mökille jää, kannattaa tavaroiden tunnisteet ottaa talteen ja tavarat kuvata.

Mökkimurtojen tekijäksi paljastuu usein lähiseudulla asuva, tyypillisesti päihdeongelmista kärsivä henkilö, jolle omaisuusrikokset ovat tuttuja. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi annettujen matkustusrajoitusten myötä ulkomainen rikollisuus on Suomessa vähentynyt.

– Uhrien kannattaa tutkia netin kauppapaikkoja, jos vaikka lähialueella olisi tarjolla itselle tutun näköistä omaisuutta, Aho sanoo.

Poliisin viisi vinkkiä mökkimurtojen estämiseen

  1. Sovi, että alueen asukkaat tarkkailevat, jos alueella liikkuu epäilyttäviä henkilöitä ja ilmoittavat tarvittaessa poliisille.
  2. Älä jätä arvo-omaisuutta tai mitään rikollisia mahdollisesti kiinnostavaa mökille.
  3. Jos arvokkaampaa omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa tai merkitse omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös.
  4. Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei mökissä ole anastettavaa.
  5. Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat pelotteena.

Lisää aiheesta:

Omaisuusrikosten määrä rajussa kasvussa – ryöstöjä jopa 46 prosenttia enemmän kuin viime vuonna